Kuolleita

Lapin ihmisen ääni

Radiotoimittaja Aino Lehtola 17.6.1941 Pelkosenniemi – 8.11.2022 Rovaniemi

Toimittaja Aino Lehtola syntyi metsätyömiesperheeseen, jonka perintönä saatu aatteellisuus johti Oulussa ilmestyneen sosialidemokraattisen Pohjolan Työ -lehden Kemijärven aluetoimitukseen.

Lehtola aloitti toimittajana vuonna 1970 Lapin alueradiossa, joka mullisti silloisen maakuntalehtien varassa olleen Lapin tiedonvälityksen kentän. Lapin radiosta kasvoi yhteiskunnallisen keskustelun kanava, joka avasi äänen kansalaiskeskustelulle ja sai maakunnan asukkaat tuntemaan radion omakseen.

Lehtolan Lappi oli tavallisten ihmisten, metsätyömiesten, pienviljelijöiden ja tehtaan työntekijöiden maakunta, jossa hän mielellään liikkui. Sosiaaliselle Lehtolalle ihmisten kohtaamiset olivat radiotyön ruisleipää. Hän puhui samaa kieltä kuin haastateltavat, joille alueradio tarjosi mahdollisuuden oman äänen ja mielipiteen kuulumiseen.

Radiotoiminnan nykymenoa hän jaksoi ihmetellä eläkepäivinään. Ihmisten haastattelut on korvattu toimittajien keskinäisellä puheella ja musiikilla, mikä oli Lehtolan mielestä kaukana alueradiotoiminnan alkuperäisestä tehtävästä.

Työtoverit muistavat Ainon hyväntahtoisena ja oikeudenmukaisena periaatteen ihmisenä, innostavana kollegana ja Lapin ihmisen puolestapuhujana ja äänenä.