Journalisten

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Programledaren på Yle Vega Tomas Ek dog den 2 maj på Jorvs sjukhus efter en kort tids sjukdom.

Under de 40 år som Tomas Ek jobbade på Yle var han med om alla stora förändringar inom den finlandssvenska radiovärlden. Han började som freelance-redaktör på musikradion och då det första flödesprogrammet, morgonprogrammet Arla startade, ville Cay Karlsson ha honom med som programledare.

Hans musikalitet och tekniska kunnande var till stor nytta då det gällde att bjuda lyssnarna på överraskningar. I programmet Jag och Evert Taube kombinerade han briljant gamla inspelningar med sina egna frågor och det blev som en fiktiv intervju med den svenska trubaduren. Det uppmärksammades också internationellt och fick tredje pris i en radiotävling i Monte Carlo.

Tomas Ek var direktsändningarnas man. Att våga sitta i en studio och ta emot samtal kräver både mod och erfarenhet. Men det räcker inte. Du måste samtidigt vara lyhörd och ödmjuk för att få en främmande människa att öppna sig och våga berätta sin historia. Tomas var en mästare på det här. Han jobbade alltid med lyssnaren i fokus vilket man på ett stort bolag som Yle ofta glömmer bort.

Både ung som gammal redaktör på Yle minns honom med värme som en kollega som alltid ställde upp då man behövde hjälp. För lyssnarna finns det ingen som kan fylla det tomrum som Tomas Ek lämnade efter sig i Yle Vega.

Kjell Ekholm

Skribenten är Tomas Eks vän och kollega under många år.