Kuolleita

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

Syksyisenä viikonloppuna saimme tiedon, että ystävämme taistelu uusiutunutta syöpää vastaan oli päättynyt. Tapani Hannikainen oli kuollessaan 61-vuotias.

Hannikainen oli utelias ja hyväntuulinen työkaveri. Aherrus kiperien ulkomaanuutisten parissa ei vienyt avointa asennetta.

Vuonna 1986 Ylen tv-uutisten ulkomaanosastolla aloittanut Hannikainen jätti jälkeensä yli kolmen vuosikymmenen työuran, johon sisältyi kirjeenvaihtajuus Tukholmassa. Hän jäi sairaseläkkeelle Yle Uutisten Maailma-toimituksesta viime vuonna.

Pidetty kollega oli työkaverinsa mukaan ”ihana jahkailija, jonka taakse ei ruokajonossa kannattanut asettua”. Myös työasioissa Hannikaisen valinnat osuivat aina kohdalleen.

Arabiaa opiskelleen Hannikaisen tie vei usein Lähi-itään. Irakin kurdialueella hän todisti terrori-iskua. Hannikainen ehti kiertää myös Meksikoa Donald Trumpin muurihanketta oudoksuen. Tanskassa kohtaamistaan turvapaikanhakijoista hän kertoi tavalla, joka osoitti kokeneen toimittajan ymmärtävän pakolaisuuden syyt.

Hannikaisen kulkupelinä oli monet vuodet pappa-Lada. Hän tuli juhliin kitara kainalossa, ja Bob Dylanin laulut soivat. Kaksi poikaa olivat isälleen kiintopiste ja voimavara.

Edes sairaus ei vienyt Tapanin elämäniloa. Vielä kesällä hänen somepäivityksissään toistuivat kohtaamiset ystävien kesken, ja eräs kuva-aihe:

”Auringonlasku Sälinkäällä Mäntsälässä. No photoshop.”