Journalisten

Klimatkris och bränder när svenska Gräv firar 30 år

Affischnamnet är Martha Mendoza från AP. Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik.

Första veckoslutet i april är det dags för Gräv19, Föreningen Grävande Journalisters årliga konferens. I år firar konferensen 30 år och Kalmar står som värdstad. Det övergripande temat för konferensen är samarbeten. Dessutom kommer det att finnas miniteman kring datajournalistik, nybörjare och för att uppmärksamma jubileet – nostalgi.

Affischnamnet är Martha Mendoza från Kalifornien, Pulitzerprisvinnare och anställd på AP. Hon har bland annat avslöjat slaveri inom den thailändska skaldjursindustrin. Hennes rapportering ledde till att tvåtusen personer befriades från slaveriet. På Gräv19 kommer hon att berätta om hur man bevakar bränder och deras konsekvenser.

Daniel Öhman från Ekot är en annan prisbelönt grävande journalist som kommer till konferensen. Hans presentation handlar om hur man som journalist kan angripa klimatkrisen.

Som vanligt kommer det att delas ut guldspadar inom olika kategorier för insatser inom grävande journalistik. Den 7 mars avslöjas nomineringarna.