Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.
Työ Ylioppilaslehdessä on ollut ”tähtäimessäsi pitkään”. Miksi?
Ylioppilaslehti on perinteikäs instituutio, mutta siellä on vapaus tehdä, mitä haluaa. Turun ylioppilaslehti sai innostumaan tämäntyyppisestä journalismista. Päätoimittajuus on fantastinen haaste.
Miten ylioppilaskunta vaikuttaa vapauteen Ylioppilaslehdessä?
Mikään julkaisu ei ole vapaa paineista, ja Ylkkäriinkin tyytymättömiä on kuulemma aina. Silti soraäänten ei kuulu antaa näkyä tekemisessä.
Miksi arvelet tehtävään olleen vain seitsemän hakijaa?
Hakijamäärä on yleensä pyörinyt viiden ja viidentoista välillä. Tehtävä on iso ja vastuullinen, mikä saattaa pelottaa. Paikka saatetaan nähdä perinteisempänä kuin sen tarvitsisi olla.
Miksi hyppäät isosta päivälehdestä opiskelijamediaan?
Vaikka resurssit ovat pienemmät, vapaus tehdä yllättäviä ratkaisuja on suurempi. Unettomia öitäkin varmasti aiheutuu, mutta se kuuluu asiaan.
Miten Turku-taustasi tulee näkymään?
Siellä asuminen auttoi hahmottamaan yhteiskuntaa ja opiskelijamaailmaa paremmin kuin jos olisin pysynyt kotikaupungissani Helsingissä.
Miten samaistut Helsingin opiskelijoihin?
Opiskelijaelämä on tuttua, ja omista opinnoistanikin on vasta hetki. Tylkkäriä tehdessä ja edustajisto- ja ainejärjestöaktiivina sain myös valtakunnallista näkökulmaa.
Montako ylioppilaslehteä Suomi tarvitsee?
Yksi valtakunnallinen pystyisi parhaiten turvaamaan sen, että ylioppilaslehdet eivät katoa.
Mitä haluat muuttaa Ylioppilaslehdessä?
Ajattelen sitä ennemmin kokonaisvaltaisena mediana kuin vain paperisena aikakauslehtenä. Haluan, että Ylioppilaslehti puhuttaa valtakunnallisella tasolla. Tässä auttavat hyvät aihevalinnat ja houkuttelevat toteutukset.
Vahvuutesi uudessa tehtävässä?
Monipuolinen työkokemus ja näkemys yliopistomaailmasta. En pelkää, että joku hermostuu. Työ Helsingin Sanomien lifestylessä on opettanut paljon siitä, mikä toimii ja kiinnostaa.
Mitä joudut opettelemaan?
Talous- ja strategia-asioita. Hakuvaiheessa huomasin olevani innoissani strategiasta, joten hain oikeaa paikkaa oikeaan aikaan.
Edeltäjissäsi on kohauttajia ja rauhallisia. Kumpiin samastut?
Ylioppilaslehti jos joku on paikka kohauttaa. Yläasteella tulin aina perjantaisin vauhdilla koulusta kotiin, koska halusin lukea silloista Nyt-liitettä. Sittemmin olen kaivannut vastaavaa räväkkää lehteä, jota ihmiset odottaisivat nälkäisinä.
Mitä teet vapaa-ajalla?
Käyn keikoilla ja tutustun uuteen musiikkiin. Juoksen ja joogaan. Suunnittelen seuraavia matkoja.
Susanne Salmi, 26, on valittu Ylioppilaslehden päätoimittajaksi. Hän aloittaa kaksivuotisessa tehtävässä elokuussa. Nyt hän työskentelee Helsingin Sanomien lifestyle-osastolla. Aiemmin hän on työskennellyt Turun ylioppilaslehdessä, Yleisradiossa, Kotiliedessä ja freelancetoimittajana. Salmi on humanististen tieteiden kandidaatti Turun yliopistosta.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa