Yle vill skapa en starkare relation till sin publik, säger Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle.
Den sista inloggningsfria bastionen för webkommentarer på svenska i Finland har fallit. I slutet av april införde Svenska Yle ett krav på att alla som vill kommentera på webbplatsen måste logga in sig med sitt Yle-konto.
”Alla mediehus brottas med samma frågor om registrering och betalmur. Svenska Yle har hittills varit ett undantag, men mängden av kommentarer hade ökat till en sådan omfattning att vi var tvungna att agera. Vi hade kommit till vägs ände”, förklarar Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle.
Den andra huvudorsaken till reformen är, enligt Jungar, att Yle vill skapa en starkare relation till sin publik.
”Det har vi hittills inte lyckats så bra som vi önskat, men Yle-kontot ger nya möjligheter att servera relevant innehåll till vår publik.”
Jungar räknar med att flödet av kommentarer kommer att minska i och med registreringskravet.
”Ja i början, men när folk inser att det inte är något märkvärdigt kommer det att öka igen.”
Kravet på inloggning betyder dock inte att flitiga anonyma finlandssvenska debattkändisar, alternativt troll, kommer att försvinna. De kan fortsättningsvis kommentera under sina signaturer som de anmält i sina Yle-konton och Svenska Yle fortsätter med samma modereringssystem som tidigare.
”För oss var det aldrig aktuellt att vi skulle börja kräva namn under varje kommentar. Anonymiteten har ett egenvärde, speciellt i Svenskfinland där det råder en risk att åsikter döms utifrån namn, snarare än utifrån sakargument”, anser Jungar.
Han tror inte att debatten skulle bli sakligare om alla var tvungna att publicera sina kommentarer under egna namn.
”Det är en seglivad myt att slopad anonymitet skulle få bort alla osakliga kommentarer. Titta bara på vad folk häver ur sig på sina Facebook-profiler där de inte är anonyma”, säger Jonas Jungar.