Sananvapaus

Toimittajat ristitulessa

Meksikossa tapettiin viime vuonna yhtä monta toimittajaa kuin Syyriassa. Lähi-idässä toimittajia kuolee sotatoimien seurauksena. Väli-Amerikassa heitä murhataan systemaattisemmin.

Journalistien ja muiden mediatyöntekijöiden kuolemat ovat viime vuosina hieman vähentyneet. Committee to Protect Journalists -järjestön (CPJ) tilastojen mukaan heitä kuoli viime vuonna 74, kun viisi vuotta sitten vastaava luku oli 106.

Synkin vuosi on CPJ:n tilastoissa on 2007, jolloin henkensä menetti 112 journalistia tai mediatyöntekijää.

CPJ:n arvion mukaan syy kuolemien vähentymiselle on epäselvä.

”Se voi johtua monesta tekijästä, kuten itsesensuurista tai asian saaman kansainvälisen huomion lisääntymisestä. Toisaalta kriittisten toimittajien hiljentämiseksi käytetään muita keinoja, kuten vankeutta”, järjestö toteaa arviossaan.

Eniten median työntekijöitä kuoli viime vuonna Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. Ne ovat olleet vuosia vaarallisimpia maita journalisteille.

Näille maille tyypillisiä mediatyöntekijöiden kuolintapauksia ovat aseelliset iskut, joissa kuolee sattumanvaraisesti useita ihmisiä, myös median edustajia.

Esimerkiksi Syyriassa Abu Fasin kylässä kuoli itsemurha-autopommi-iskussa 17 ihmistä lokakuussa 2017. Heistä kaksi oli Hawar News Agencyn journalisteja.

Osa iskuista on kuitenkin suunnattu suoraan mediaa vastaan. Esimerkiksi Afganistanin valtion televisioyhtiö RTA
menetti neljä työntekijäänsä 17. toukokuuta, kun terroristijärjestö Isis hyökkäsi asein yhtiön toimistoon Jalalabadissa.

 

Virallisesti rauhan aikaa elävässä Meksikossa kuoli viime vuonna yhtä monta toimittajaa kuin Syyriassa. Meksikossa toimittajia murhataan kuitenkin Lähi-idän maita suunnitelmallisemmin. Meksikossa on tapettu 95 journalistia vuoden 1992 jälkeen.

Tyypillinen tapaus on esimerkiksi toimittaja Javier Valdez Cárdenasin murha 15. toukokuuta huumekartellien hallitsemassa Sinaloan osavaltiossa. Korruptioon ja järjes­täytyneeseen rikollisuuteen keskittyvän Riodoce-lehden perustajatoimittaja murhat­tiin toimituksen lähistöllä.

Samantapaisia murhia tehdään myös Hondurasissa.

Filippiineillä murhattiin viime vuonna kolme toimittajaa, joista kahdessa tapauksessa motiivi liittyi murhatun journalistiseen työhön.

 

Euroopan maista listalla ovat Tanska ja Malta. Tanskalaisen keksijän Peter Madsenin epäillään murhanneen ruotsalaisen freelancetoimittajan Kim Wallin sukellusveneessä Kööpenhaminassa viime elokuussa. Maltalla Panama-papereista ja maansa korruptiosta kirjoittanut toimittaja Daphne Galizia murhattiin autoonsa kauko-ohjatulla pommilla.

Viime vuonna toimittajia tapet­tiin yhteensä 22 maassa. Kolmasosa kuolleista journalisteista oli freelancereita, viidesosa naisia.

EDIT 12.2.2018. Oikaisu: Jutun ingressissä puhuttiin virheellisesti Etelä-Amerikasta, kun kyse on Väli-Amerikasta.