Anna hyvän kiertää

Somesta samaan pöytään

”Radion magiikkaa on, että jokainen kuuntelee sitä omista lähtökohdistaan”, sanoo Renaz Ebrahimi.

”Kun Blockfestin perustaja Kalle Kallonen kirjoitti keväällä Facebookiin ’ählämeistä’, syntyi rasismikeskustelu, joka nosti pintaan myös suomalaisen hip hopin ongelmakohtia. Hip hop -kulttuuri on tullut Suomeen muualta. Silti ruskeiden artistien näkyvyys on ollut täällä kovin vähäistä”, sanoo Radio Helsingin Random Life -ohjelman toimittaja ja Hiphop Suomessa -paneelin järjestäjä Renaz Ebrahimi.

”Koska moni kaipaili aiheesta oikeaa keskustelua sometappelun sijaan, käsittelin sitä heti radiossa. Keskustelun eteneminen tuntui kuitenkin vaativan enemmän ihmisiä samaan pöytään. Hyvä lähtökohta oli G Livelab -klubi Radio Helsingin alakerrassa, josta pystyy tekemään myös lähetystä.

Mahdollisia vieraita palloteltiin ja kyseltiin mukaan yli kuukausi. Moni kieltäytyi, ja osalla oli varmaan oikeastikin kiire. Silti jäi ihmetyttämään, miksi osa niistä, jotka huutelivat Facebookissa, eivät olleet käytettävissä, kun alettiin oikeasti keskustelemaan.

Mukaan lähtivät rap-artisti ja tuottaja Iso H, aktivisti ja toimittaja Maryan Abdulkarim sekä artistit Mercedes Bentso, Jesse Markin ja Prinssi Jusuf. En laittanut heille sanoja suuhun, mutta sanoin, että tavoitteena on miettiä, mitä voidaan tehdä rakenteille, mitä asenteille. ’Aina saman jauhamisen’ sijaan uskalletaan sanoa ääneen ongelmat ja se, kuka tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin voi vaikuttaa.

Kun ihmiset puhuvat itselleen tärkeistä asioista, tunteet nousevat pintaan ja toisten kommentit on helppo ottaa itseensä, eikä tarkoitus ollut pelkkää selkään taputtelua järjestääkään. Aluksi keskustelijat olivat latautuneet puolustamaan kantojaan, mutta lopuksi asioita oli saatu pois sydämeltä, ja ilmassa oli myönteistä energiaa ja ymmärrystä siitä, että tarvitaan yhdessä kehittymistä, ei syyttelyä.

Paneelia radiosta kuunnelleilta tuli myönteistä palautetta, vaikka sisältöä oli tulkittu monella tavalla. Radion magiikkaa on, että jokainen kuuntelee sitä omista lähtökohdistaan.”

Hiphop Suomessa -paneelin podcast: randomlife.fi

Renaz Ebrahimi, 28

Toimittaa Random Life -ohjelmaa Radio Helsinkiin. Työskennellyt myös Bassoradiossa ja YleX:ssä.

Perusti 2014 Roza Ahmadin kanssa Random Life -yrityksen, joka tuottaa myös videoita, artistihaastatteluja ja tapahtumia.

Tehnyt vuosia monikulttuurisuustyötä järjestöissä.

Susani Mahaduran valinta

Yle Puheen toimittaja Susani Mahadura valitsi esiteltäväksi Radio Helsingin Renaz Ebrahimin vetämät rasismia ja seksismiä käsittelevän paneelikeskustelun.
”Renaz Ebrahimi on mielestäni tällä hetkellä yksi kovimpia nimiä mediakentällä, koska hän ravistelee ja haastaa valtarakenteita todella tasokkailla keskusteluilla. Tämän kevään tärkeimpiä ohjelmia oli Renazin vetämä paneeli rasismista ja seksismistä hip hopissa. Huh huh, hiki tuli kuunnellessa sitä.”