Kuolleita

Ääni Prahasta

Kuolleita: Lieko Zachovalová.

Toimittaja Lieko Zachovalová (o.s. Leino) kuoli lyhyeen sairauteen 4. kesäkuuta Prahassa. Hän oli 89-vuotias ja syntynyt 13. elokuuta 1927 Helsingissä.

Liekon lapsuus oli ristiriitainen: kommunistien avioerolapsi kävi Deutsche Schulea Helsingissä. Isä, sodanjälkeinen voimahahmo Yrjö Leino, jäi etäisemmäksi kun taas äiti Alli Simola kasvatti tytärtä modernisti. Sota-aikana Lieko asui yksinkin – äiti oli vankina, isä piileskeli – mutta hän pinnisti 15-vuotiaana laudaturylioppilaaksi.

Yliopisto jäi Liekon avioiduttua tshekki Marcel Zachovalin kanssa 1948. Lieko avusti Vapaata Sanaa, työskenteli Prahan radiossa ja Livet i Tjeckoslovakien -lehdessä. Työ Ylen kirjeenvaihtajana alkoi 1966.

Traagiseksi kääntyneestä vuodesta 1968 tuli journalistinen näytönpaikka, jonka Lieko läpäisi. Suoria televisio- ja radioraportteja tuli monta viikossa – selväjärkisiä, hienotyylisiä, osuvia. Miehitys muutti Liekon suomalaisten yhteisomaisuudeksi.

”Normalisaation” vuosina hän pitäytyi musiikkiohjelmissa ja tv-dokumenteissa. Samettivallankumouksesta 1989 hän raportoi taas läheltä. Lakonisiin muistelmiin tallentui epätavanomainen elämä.

Lieko oli sivistynyt, erittelykykyinen ja jämpti.