Vaikka Pohjoismaat ovat hyvin samanlaisia ja lähellä toisiaan, tiedämme vähän toisistamme, sanoo Nordic Press Association -järjestön perustajiin kuuluva Anna Takala.
Huhtikuun lopussa 40 nuorta toimittajaa ja journalistiopiskelijaa eri Pohjoismaista kokoontuu Osloon pohtimaan sananvapautta ja ihmisoikeuksia. Freedom Under Pressure -seminaarin järjestää viime vuonna perustettu Nordic Press Association -järjestö, NPA.
NPA haluaa luoda yhteistyömahdollisuuksia nuorille pohjoismaisille toimittajille ja alan opiskelijoille. Järjestön tapahtumissa pääosassa on journalismin tekeminen. NPA:n ensimmäisen seminaarin teemana olivat uudenlaiset tavat tehdä journalismia. Osallistujat kokeilivat esimerkiksi, voivatko journalistit soveltaa tv-sarja Skamin somesisältöjen keinoja ja näin tavoittaa paremmin myös nuoret.
NPA:n hallitukseen kuuluva Anna Takala sanoo, että media-alalla nuoret miettivät yllättävänkin samanlaisia kysymyksiä eri Pohjoismaissa.
”Julkisen palvelun median rahoituksesta keskustellaan joka maassa. Samoin tasa-arvosta. Ja tietysti oma työnsaanti mietityttää nuoria.”
Luodakseen työmahdollisuuksia nuorille NPA suunnittelee oman verkkoalustan perustamista. Alustalla voisi tehdä rajat ylittävää journalismia, julkaista sitä sekä myydä juttuja ja juttu-ideoita medioihin eri Pohjoismaihin.
”Mediataloille tällainen alusta olisi keino saada monipuolisempaa sisältöä ja lisää näkökulmia. Vaikka Pohjoismaat ovat hyvin samanlaisia ja lähellä toisiaan, tiedämme vähän toisistamme.”
Toistaiseksi verkkoalustalta puuttuu rahoitus. NPA:n seminaareja ovat tukeneet muun muassa Norjan ja Suomen journalistiliitot sekä EU:n Erasmus+ -ohjelma. Koska rahoitusta on saatu erityisesti nuorten toimintaa tukevilta tahoilta, on Oslon seminaarin yläikäraja 30 vuotta. Takala itse on 28-vuotias.
”On ollut innostavaa nähdä, miten kunnianhimoisia nuoret ovat kaikissa Pohjoismaissa. Juttuideat ovat hyvin yhteiskunnallisia ja journalismilla halutaan muuttaa asioita.”
Osallistujat NPA:n Oslon seminaariin on valittu. Järjestön seuraava seminaari järjestetään Helsingissä helmikuussa 2018. Sen suunnittelusta tai tukemisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Anna Takalaan. l
Lisätietoja: anna.takala@gmail.com
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa