Staran Jocka Träskbäck selvitti oikeuden asiakirjoista Axl Smithin ”Haippiringin” todellisen luonteen.
Viihdelehti Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck pudotti lauantaiaamuna 4. maaliskuuta uutispommin.
Axl Smithin salakatselujutun tuomio oli annettu muutamaa päivää aiemmin. Muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti olivat kertoneet Smithin ja muiden suosikkilaulaja Kasmirin yhtyeeseen kuuluneiden muusikoiden WhatsApp-ryhmästä – Haippiringistä.
Lehtien virheellisten uutisten mukaan ryhmässä oli julkaistu ”lukuisia” alastonkuvia ja salaa kuvattuja seksivideoita. Myös Thomas Kirjonen eli laulaja Kasmir ja tuottaja Henri Salonen eli Hank Solo oli näin leimattu osasyyllisiksi.
Träskbäck kävi juttuaan varten tarkasti läpi käräjäoikeuden 151-sivuisen tuomion. Asiakirjoista selvisi, että salakuvaamiseen oli syyllistynyt yksin Smith. Muut eivät hänen toimintaansa hyväksyneet.
Päinvastoin kuin Träskbäck oli Staran juttua julkaistessaan olettanut, väärin uutisoineet mediat eivät kiirehtineet oikaisemaan virheitään.
”Toimituksissa olisi pitänyt kutsua koolle hätäkokous, ja ottaa pari juristia lukemaan tuomiota asiantuntevin silmin. Ilmeisesti niissä kohauteltiin vain olkapäitä. Sain aluksi myös toimittajilta karmaisevaa palautetta, että mustamaalaamme muita medioita.”
Someraivo alkoi laantua Helsingin Sanomien oikaistua uutisointiaan. Muut lehdet seurasivat perässä. Träskbäck huomauttaa, että oikaisut tehtiin turhan vaivihkaisesti.
”Esimerkiksi Iltalehti ja Ilta-Sanomat eivät jakaneet oikaisujaan Facebookissa. Sitä kautta alkuperäinen uutinen sai eniten lukijoita, ja siellähän se someraivo levisi.”
Helsingin Sanomat julkaisi seuraavana keskiviikkona laajan Kasmir-haastattelun, jossa asiat kerrottiin viimein laajasti oikein. Juttu oli maksumuurin takana.
”Minusta juttu olisi pitänyt antaa luettavaksi ilmaiseksi”, Träskbäck sanoo.
Träskbäck muistuttaa, että oikeuden päätöksestä on mahdoton saada nopeasti selkoa ilman oikeustoimittajan osaamista.
”Ja sitten kun joku tekee kiireessään virheen, muut peesaavat. Esimerkiksi Voice puolusteli omaa virheellistä uutistaan sillä, että siteerasivat Ilta-Sanomia.”
Träskbäck siteeraa haastattelun aikana Journalistin ohjeita. Stara ei kuitenkaan ole allekirjoittanut Julkisen sanan neuvoston perussopimusta eli sitoutunut ohjeisiin. Miksi ei?
”En keksi mitään syytä vuosimaksun maksamiseen. Noudatamme sääntöjä joka tapauksessa”, Träskbäck sanoo.
”Sitä paitsi langettavat päätökset hautautuvat ja unohtuvat yleisön mielestä nettiaikana saman tien. Mikään ei nytkään muutu, jos medioille ei tule langettavan sijaan oikeita sanktioita.”
Lue lisää:
Loattu maine, yhden rivin oikaisu?
Jocka Träskbäck
42-vuotias toimittaja.
Stara.fi:n päätoimittaja, Stara Media Online Oy:n toimitusjohtaja, Päivän Lehti -verkkomedian kustantaja.
Työskennellyt aiemmin muun muassa Ylen Poliisi-tv:ssä, Suosikissa ja MTV3:n HotHit -ohjelmassa.
Träskbäck on kuntavaaleissa kokoomuksen listalla sitoutumattomana ehdokkaana Lempäälässä.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa