Journalistista videoblogia pitävä Jaakko Keso kantaa kamera aina mukanaan, muttei tienaa sillä juuri mitään. Vielä.
Indiana Jones, Madventures, sotakirjeenvaihtajat ja The Guardianin Owen Jones. Sellaiset ”kenttäjäbät” ovat olleet journalistista videoblogia pitävän Jaakko Keson esikuvia. Siksi Keso, 26, kantaa aina kameraa vyökotelossa: kadulla voi tulla vastaan jotain kiinnostavaa.
”Aluksi videobloggaaminen oli keino päästä toteuttamaan pieniä seikkailuja”, Keso kertoo.
Keso keskittyy syksyllä 2014 aloittamassaan vlogissa yhteiskunnallisiin teemoihin ja kaupunkikulttuuriin. Juttuja on syntynyt muun muassa Rajat kiinni -liikkeestä, anarkisteista, pornotähdestä ja ufoseminaarista.
”Lupaus on ehkä vähän ’juustoinen’, mutta haluan matkustaa eri heimoihin ja luoda ymmärrystä niiden välillä”, Keso sanoo.
Journalistisia videoblogeja on Suomessa vielä vähän. Myös alalle Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Kesolle vlogi on lähinnä harrastus. Hänellä on hieman reilu 1 100 tilaajaa, ja videoita on katsottu 125 000 kertaa.
Keso on yrittänyt hankkia joukkorahoitusta alustalla, missä osa ulkomaisista vlogeista kerää merkittäviä summia.
”Minä tienaan sillä kahdeksan dollaria kuussa.”
Palkkioita hän on kuitenkin saanut Docventuresille ja kansalaisten videopalvelu Yle Folkille tekemistään videoista. Amk-tutkintoon on hyväksiluettu muutama opintopiste.
Lifestyle- tai huumorikanavalla seuraajia saisi helpommin. Youtube-kanavien tilaajista suuri osa on alle äänestysikäisiä, ja usein heitä kiinnostaa viihde, ei yhteiskunta.
”Mutta kolmen vuoden päästä ne 15-vuotiaat ovat 18-vuotiaita ja käyttävät edelleen Youtubea. On kiinnostavaa aurata sitä polkua nyt.”
Keso toisi vlogien tarinallisen otteen myös perinteisten medioiden verkkovideoihin. Nyt niitä tehdään kuin televisiota, vaikka netin käyttö on erilaista: sosiaalista, henkilövetoista ja lyhytpinnaista.
Henkilövetoisuutta on turha vierastaa, Keso sanoo. Omista tuntemuksistaan kertova ja ne perusteleva toimittaja toimii aiheen tulkkina.
”Silloin henkilökohtaisuus on perusteltua.”
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti