On kiva tehdä vapaasti ja jakaa kiinnostavia asioita, joita ei käsitellä muualla, sanoo pienlehti Kuuman linjan toinen päätoimittaja Mikko Siltanen.
”Lehti on ilmestynyt puolessatoista vuodessa kymmenen kertaa. Yllättävän usein, oikeastaan. Pienlehdissähän aikataulut voivat olla mitä vaan, mutta kun kirjoittajia on riittänyt, ollaan voitu tehdä”, sanoo Kuuma linja -lehden toinen päätoimittaja Mikko Siltanen.
”Alun perin idea oli toisen päätoimittajan, Janne Laurilan. Meitä kiinnostaa musiikki, mutta Suomessa musiikkilehtien tilanne on aika heikko. Mielessä oli aiheita, joista olisimme halunneet lukea, ja ryhdyimme toteuttamaan niitä. Ihan omasta kiinnostuksesta, ilman paineita.
Yhden numeron tekemiseen menee joitakin kymmeniä tunteja. Energia siihen tulee… No, mistä nyt tällaiseen taidekulttuurisekoiluun tulee energia. On kiva tehdä vapaasti ja jakaa kiinnostavia asioita, joita ei käsitellä muualla. Esimerkiksi muusikko-taiteilija Kusti Vuorisesta oli ihan pakko lähteä ottamaan selvää. Jutun muodossa olennaista on, että sen pystyy lukemaan.
Vaikka lempiaiheemme on musiikki, emme halua profiloitua vain musanörttien julkaisuksi, vaan mukana pitää olla muutakin kulttuurin ja elämän alalta. Jos on hyvä pointti, juttu voi olla vaikka Spice Girlsista. Toki lehdestä saa eniten irti tiettyä skeneä tunteva, koska moni artisti ja bändi ei ole tuttu radiosta ja televisiosta. Toisaalta se on pienlehden ideakin. Ei ole järkeä tehdä Cheekin haastattelua, koska niitä on tarpeeksi muualla.
Kulunsa lehti kattaa niukin naukin. Viiden euron hintaa on moitittu kalliiksi, mutta pääosin palaute on oikein hyvää.
Jakelu on edelleen vähän ongelma. Tampereella lehteä saa Laukontorin divarista, Teoksen kirjakaupasta ja meiltä, ja kirjastostakin se löytyy, mutta Helsingissä ei nyt ole myyjää. Kerran kaverini Teemu Bergmanin piti myydä 50 lehteä keikoilla, mutta ne hukkuivat hänen asuntoonsa ja löytyivät vasta siivouksessa puolen vuoden päästä.
Elokuussa järjestimme Tampereella festarin, jonka ohjelmassa oli lehdestä tuttuja bändejä. Tulevaisuudensuunnitelma on tehdä jonkinlaisin väliajoin lisää lehtiä. Toki jos joku haluaa lähteä hirveästi rahoittamaan, voimmehan tehdä vaikka värillisiä lehtiä.”
Mikko Siltanen, 34
Kuuma linja -pienlehden toinen perustaja ja tekijä.
Työskentelee muun muassa Keskisuomalaisen avustajana ja tekee musiikkia.
Yhteiskuntatieteen maisteri Tampereen yliopistosta.
Janne Flinkkilän valinta
Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä valitsi esiteltäväksi Kuuma linja -pienlehden eli -fanzinen.
”Kuuma linja hehkuu syvää rakkautta lajiin, eikä tekijöiden into osoita hiipumisen merkkejä. Kun kaupalliset printit ovat konseptoineet itsensä umpeen, on hemmetin kiva lukea lehteä, jonka jokainen sivu on yllätys.
Uuden numeron avausartikkelissa Radiopuhelimet-yhtyeen rumpali analysoi huoltoaseman olutleipää. Juttu on ihmisläheisen journalismin mestariteos, jossa pieni yksityinen hetki vie jonkin ison ja universaalin äärelle. Toista laitaa ovat essee Uusplatonismia kaikilla mausteilla – Spice Girls ja kaipaava rakkaus sekä pitkä henkilöhaastattelu Kusti Vuorisen luona Tunisiassa.”
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti