Journalisten

Seminariepärlor

Klyschor, nyord, konsultsnack – Journalistförbundets svenska seminarium hade lite av allt. Här kommer några personliga favoriter, skriver Lina Laurent.

Klyschor, nyord, konsultsnack – Journalistförbundets svenska seminarium, som ordnades i Åbo i slutet av september, hade lite av allt. Här kommer några personliga favoriter:

Contentdesign, co-design. Visst låter allt roligare på engelska. Det handlar om kundens köpstig, produktutveckling, digitala ekosystem, kundtänk … Nu behövs fyrk och konsulten Timo Ketonen uppmanar mediehusen att gå ut till kunderna och fråga vad de vill ha. Lite så där som Hbl-journalisterna gjorde i framtidsverkstäder under vårvintern – lagom innan samarbetsförhandlingarna inleddes.

Vända skutan ”Journalister kan inte hålla fast i regler som gällde 1856 när Vasabladet grundades… Om vi fortsätter med samma typ av diskussioner om journalistisk integritet som vi har nu går det inte att svänga skutan.” HSS Medias färska vd Svante Wahlbeck fattar rodret men har han vind i seglet?

Synergieffekter ska Åbo Underrättelser få genom att flytta in i VR:s gamla industribyggnad Logomo som i dag inhyser drygt 60 företag i skapande branscher. Javisst, ÅU:s digitala innehåll kommer att lyfta till nya höjder när Åboredaktörerna chillar tillsammans med coola startup-företag. Glöm inte bollhavet!

Pulsmätningar på hur de anställda mår ska KSF Media börja med för att ha koll på arbetsklimatet som är kört i botten efter uppsägningarna. Barbro Teir lovar stora satsningar på ledarskapsutbildning, något som sparats bort under de senaste åren, och så ska företaget fortsätta med framtidsverkstäderna. ”Man ska känna att man kan påverka”, sade Teir. Hur var det nu – show don’t tell.

Matrisorganisation har något att göra med en toppstyrd organisation där anställda kan ha flera chefer. Det handlar om interna beställare och säljare, innehållsköpare, produktionsteam och om många chefer. Lär ha prövats i ett statligt rundradiobolag (föga framgångsrikt enligt de anställda) och är med andra ord bra inspiration för KSF
Media. Låter det komplicerat? Det är komplicerat.