Nimityshaastattelu. Suomen freelance-journalistien osa-aikaisena asiamiehenä on aloittanut Jukka Väyrynen.
Jukka Väyrynen on pitkän linjan freelancer ja ay-aktiivi. Väyrysen edeltäjä Anna Kähkönen siirtyi kesällä muihin tehtäviin. Väyrynen päivystää yhdistyksen toimistossa tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12 – 16.
Olet luonnehtinut uutta tointasi paluuksi arkeen. Mistä palasit ja miksi?
Tarjouduin tehtävään, koska yhdistys tarvitsi asiamiestä. Ay-toiminta on minulle rakasta ja tuttua. Jäin keväällä osa-aikaeläkkeelle. Ensi vuonna jään vanhuuseläkkeelle, ja silloin haluan jättää työtilaisuudet muille.
Yhdistyksen taloustilanteen vuoksi asiamiehen työaika lyheni. Mitä ehdit tehdä?
Vastaan puheluihin, hoidan postia ja huolehdin siitä, että uudet jäsenet otetaan asianmukaisesti vastaan. Olen käytännön työrukkanen ja jäsenten vastinpari toimistolla. Yhdistyksen hallitus hoitaa politiikan ja liiton lakimiehet edunvalvonnan.
Mikä ay-toiminnassa kiehtoo?
Työskentely oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta. Palkansaajat ja freelancerit ovat työmarkkinakysymyksissä se heikompi osapuoli.
Auttaako työssä taustasi freelancerina?
Kyllä. Jäsenet kertovat ongelmista, joihin olen itsekin törmännyt. Yhdistyksen hallinnossa mukana olleena tiedän, mitä ratkaisuvaihtoehtoja niihin on. Freelancereilla ei ole joukkopainostuskeinoja, mutta neuvoja voimme jäsenille antaa.
Miten kulutat mediaa?
Luen monta tuntia päivässä. Televisiosta katson asiaohjelmia. Somea seuraan tarvittavassa määrin.
Mitkä ovat journalismin isoimmat uhat?
Mediatalojen siirtyminen tekemään päätöksiä muilla kuin journalistisilla perusteilla. Kuluttajien tottuminen puolivillaiseen laatuun.
… ja mahdollisuudet?
Freelancereille tärkeää on osaamisen kehittäminen, erikoistuminen, mediakentän tuntemus ja verkostoituminen omalla osaamisalueella.
Arviosi koko alan tulevaisuudesta?
Olen optimisti ja uskon pahimpien vastakkainasettelujen lientyvän. Mediatalot ymmärtävät, että ammattitaito on tuottavuuden kannalta tärkeää, ja että siitä kannattaa maksaa kohtuullista korvausta.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa