Useimmin luottamusmiehen tehtävässä stressaavat lyhyen aikaa toimineet. Verna Julkuselle raskainta yt-prosessissa oli pohtia, mitä muille voi kertoa.
Kun Otavamedia OMAn osastonluottamusmies Verna Julkunen tammi-helmikuussa osallistui yt-neuvotteluihin, hänestä kuormittavinta oli pohtia, mitä niistä saattoi kertoa muille. Hoitamatta jääneet ”työtyöt” ja kotityöt stressasivat. Yöunet kärsivät.
Neuvotteluissa Julkusella oli parinaan kokenut pääluottamusmies Tuomo Lappalainen. Neuvotteluyhteys työnantajaan toimi ja lopputuloskin oli hyvä: ketään ei irtisanottu. Silti Julkusta on mietityttänyt, olisiko hän voinut toimia paremmin.
”En tiedä, onko se joku kiltin tytön syndrooma, kun aina ruoskii itseään”, luottamustehtävässä viime vuoden alusta toiminut Julkunen sanoo.
Sisältömuotoilijana työskentelevä Julkunen koki olevansa henkisesti työkavereistaan vähän erillään ja yksin.
”Enää en tunne oloani erilliseksi. Pystyin ajattelemaan, että yt-tilanne on niin erityinen”, hän sanoo.
Uupumus, univaikeudet ja riittämättömyyden tunne tulivat ilmi myös Journalistiliiton luottamusmiehille tehdyssä kyselyssä. Siihen vastanneista puolet oli kokenut vähintään ajoittaista uupumista ”luoton” tehtävien ja oman työn yhdistämisessä. 76 prosenttia kertoi tehtävän muuttuneen raskaammaksi.
Vuoden 2015 aikana tehtyyn kyselyyn vastasi 68 liiton jäsentä, jotka toimivat luottamusmiehenä kaudella 2014 – 2015. Kyselyn toteutti graduaan varten psykologi Anna-Kaisa Pitkänen.
Useimmin tehtävässään stressasivat alle kaksi vuotta luottona toimineet ja ne, joilla olivat juuri takanaan yt-neuvottelut. Puolet vastaajista koki oman jatkonsa alalla epävarmaksi.
SJL:n työehtoasiamies Terhi Tarvainen toivoo työnantajien antavan luotoille aikaa, tietoa ja tukea, kuten työnohjausta.
Tarvaisen mukaan luotot puhuvat kuormittumisesta harvoin, vaikka huolet seuraavat helposti kotiin ja uniin.
Liitto tarjoaa työnohjausta koulutusten yhteydessä. Tarvainen suosittelee kursseja jo vertaistuen takia. Nopein apu on laki- ja työehtopäivystykseen soittaminen.
”Aina ei tarvitse olla kysymystä. Meille voi myös tuuletella ajatuksiaan.”
Yt-neuvottelujen jälkeen Verna Julkusen päällimmäinen tunne oli väsymys. Sama päti työkavereihin. Toipuminen vie aikaa, vaikka tulos ei ollut huono.
Työkavereilta Julkunen on saanut kiitosta.
”Se tuntuu tosi hyvälle ja tärkeälle.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa