Ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä ajattelee jokaista katsojaa mahdollisuutena.
Jos MTV Uutisten ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä tekisi unelmiensa jutun, se olisi ”Ilmastonmuutos on pysäytetty”. Todellisuudessa uran huippuhetkiä on Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa.
”Koska Kööpenhaminassa petyttiin, en odottanut Pariisilta paljoa. Siksi oli uskomatonta, kun sopimus syntyi ja sain olla todistamassa sitä.”
Kun uutiskisa kovenee mutta väki vähenee, hitaasti muuttuvia ympäristöaiheita luulisi olevan vaikea saada uutisiin. Näin ei kuitenkaan ole, Mäki-Petäjä sanoo.
”Viherpiiperryksestä on kasvanut valtavirtaa. Kun ympäristöasioista puhutaan kaikkialla ja yleisöä kiinnostaa, päällikötkin ovat alkaneet sanoa, että tästä pitäisi tehdä juttua.”
Globaaleja liikahduksia odotellessa Mäki-Petäjää ilahduttaa esimerkiksi valkoselkätikan parantunut tilanne. Kun ehtimisen rajat turhauttavat, hän ajattelee uutisten satojatuhansia katsojia. Heistä kuka vaan voi olla se, jonka ympäristöjuttu saa juuri tänään miettimään.
Kun Mäki-Petäjä aloitti MTV:ssä vuonna 1989, uutisjuttu kesti minuutteja, ja sellainenkin aika oli, kun hän sai tehdä pelkkiä ympäristöaiheita. Nykyinen puolentoista minuutin uutinen vaatii selkeän aiheen ja rajua yksinkertaistamista.
”Onneksi on netti, jonne voi purkaa sävyjä ja näkökulmia. Nettijuttuni ovatkin usein pitkiä.”
Nuorena ympäristötoimittajana Mäki-Petäjä ajatteli jargonin olevan luonnonlaki, mutta kokemus on opettanut kysymään, mitä asia on suomeksi ja mitä se tarkoittaa ihmisten arjessa. Pysyvää on jo kesätoimittajana syttynyt rakkaus hyvään kuvakerrontaan.
”Sillä televisio voi erottua muista. Ihannetapauksessa juttua pystyisi seuraamaan myös ilman ääntä.”
Somea Mäki-Petäjä päivittää keikoiltaan. Facebookin hän aikoi yksityiseksi, kunnes lähetti tuliterällä puhelimellaan vahingossa miljoona kaveripyyntöä.
”Mutta siitä tulikin hauskaa. Eri alojen ihmiset keskustelevat, ja koko laaja verkostoni pysyy selvillä, mistä aiheesta olen milloinkin tekemässä.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa