Freelancer Olli Sulopuisto palkkasi Juha Jaakkolan taustatoimittajakseen. Järjestely toimii hänestä hyvin, jos toimeksiannot ovat selkeitä. Silloin ei tarvita edes yhteistä työhuonetta.
Olli Sulopuisto pohti viime syksynä jäämistä osittaiselle hoitovapaalle. Lisäaika puolitoistavuotiaan lapsen kanssa houkutteli, mutta tekniikkaan erikoistuneella freelancetoimittajalla riitti hyvin töitä eikä hän halunnut kieltäytyä uusista tilauksista.
Sulopuisto löysi yhtälöön ratkaisun järjestöviestintää tekevältä entiseltä työhuonekaveriltaan. Tämä oli palkannut itselleen avustajan. Marraskuussa Sulopuisto kertoi blogissaan etsivänsä taustatoimittajaa. Töitä olisi luvassa noin yhdeksi päiväksi viikossa. Ilmoitus levisi sosiaalisessa mediassa, ja neljä päivää myöhemmin Sulopuiston sähköpostissa oli yli viisikymmentä hakemusta.
Valtaosalla hakijoista ei ollut toimittajakokemusta, mutta joukossa oli silti useita hyviä ehdokkaita. Yksi heistä oli järjestelmäasiantuntija Juha Jaakkola, joka oli juuri irtisanottu DNA:sta. Sulopuisto teetti hänellä kokeeksi yhden työkeikan.
”Juha teki työnsä hyvin pedantisti. Olen suurpiirteinen höseltäjä. En halunnut palkata itseni kloonia”, Sulopuisto sanoo.
Nyt Jaakkola on avustanut Sulopuistoa kohta kolme kuukautta. Kaksikko tapaa harvoin, sillä Jaakkola työskentelee kotonaan. Toisiinsa he pitävät yhteyttä pikaviestiohjelma Slackilla. Työskentelyn jakaminen onnistuu Sulopuistosta hyvin, jos juttutilaus on selkeä.
”Jos jutun kärki ja laajuus eivät ole selvillä, työtä on hankala ulkoistaa. Mitä paremmin taustatoimittajalle voi kertoa mitä haluaa, sitä parempaa kamaa saa.”
Jaakkola etsii Sulopuistolle taustatietoja, tekee haastatteluja ja tarkistaa faktoja valmiista jutuista.
”Työnkuva on koko ajan liikkeessä. Etsimme jatkuvasti parhaita
tekemisen tapoja ja työnkulkuja”, Jaakkola kertoo.
Maaliskuun MikroPC-lehdessä Sulopuisto ja Jaakkola testasivat erilaisia mobiilimaksusovelluksia.
”Pyysin Juhaa kokeeksi kirjoittamaan juttuun kohtauksen. Yllätyksekseni se toimi jutussa melkein sellaisenaan”, Sulopuisto kertoo.
MPC:n juttuun molemmat merkittiin kirjoittajaksi, mutta yleensä Jaakkola mainitaan jutuissa taustatoimittajana tai tietojen kerääjänä. Tästä Sulopuisto sopi tärkeimpien toimeksiantajiensa kanssa jo ennen apulaisen pestaamista. Sulopuisto myös vastaa journalistisesta laadusta.
Pienyrittäjät sanovat usein, että työntekijän palkkaaminen on Suomessa hankalaa ja kallista. Sulopuisto ei halua liittyä valituskuoroon. Moraalinen humala työllistäjäksi ryhtymisestä palkitsee vaivannäön.
Jaakkolan tuntipalkka on 16,52 euroa eli lehdistön tessin mukainen minimi. Työnantajavelvoitteet nostavat palkkakustannuksia noin kolmanneksella. Toisissa jutuissa taustatoimittajan käyttö on Sulopuiston mukaan ollut taloudellisesti kannattavaa, toisissa ei.
”Pidän ensimmäisiä kuukausia sisäänajoaikana, jolloin teho on vähän matalampi.”
Kaksikko suunnittelee jatkavansa yhteistyötä myös Sulopuiston hoitovapaan jälkeen.
”Pitkän päivätyörupeaman jälkeen unelmani on kasata toimiva paketti erilaisista silpputöistä, jotka liittyisivät jotenkin kirjoittamiseen ja musiikkiin,” Jaakkola sanoo.
Itsenäiseksi freelancejournalistiksi ryhtymistä hän ei silti ainakaan vielä suunnittele.
”Olen oppinut tässä paljon toimittajan työstä, ja se on ollut hyvä bonus. Toimittajaksi opetteleminen ei voi kuitenkaan olla ensisijainen päämääräni, vaan se, miten voin eniten auttaa Ollia.”
Kuva: Yhteistyön voimaa. Juha Jaakkola (vas.) ryhtyi Olli Sulopuiston oikeaksi kädeksi.
Olli Sulopuisto ja Juha Jaakkola
- Olli Sulopuisto on tekniikkaan ja populaarikulttuurin erikoistunut vapaa helsinkiläistoimittaja. Hän kirjoittaa muun muassa Helsingin Sanomiin, MPC-lehteen, Kuluttajaan ja Ylen Kuningaskuluttajan nettisivuille.
- Koulutukseltaan Sulopuisto on humanististen tieteiden kandidaatti, pääaineenaan journalistiikka.
- Juha Jaakkola työskentelee osa-aikaisesti Sulopuiston taustatoimittajana ja Teatterikorkeakoulussa äänisuunnittelijana.
- Vuosina 2001 – 2014 Jaakkola työskenteli asiantuntijatehtävissä DNA:ssa. Hän on myös kirjoittanut kolumneja IT-viikkoon vuosina 2006 –2007. Jaakkola on opiskellut kasvatustiedettä.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa