Ei konferensseja, ei seminaareja, ei kulttuuritilaisuuksia tai urheilutapahtumia. Kaikki peruttu. Haastateltavatkaan eivät halua tavata naamatusten.
Lukuisilta freelancereilta katosivat työkeikat yhdessä yössä, kun koronavirustilanteen vakavuus valkeni Suomessa. Sovitut keikat, tilaisuudet ja työmatkat joko peruttiin kokonaan tai siirrettiin tulevaisuuteen. Epävarmuutta lisää se, ettei kukaan tiedä, milloin Suomi palaa normaalitilaan.
”Normaalistikin tiedän keikkani aika lyhyellä aikavälillä, ehkä viikon, kaksi eteenpäin. Epävarmuus kuuluu työhöni. Mutta yleensä tämä vuodenaika on vilkasta”, sanoo tamperelainen freelance-kuvaaja Marjaana Malkamäki.
Hän on toiminut freelancerina yli kymmenen vuotta. Sinä aikana hän on oppinut odottamaan hiljaisia aikoja lähinnä joulun tienoilla ja kesä-heinäkuussa.
Malkamäellä on yhteinen yritys kuvittajapuolisonsa kanssa. Nyt Malkamäki on saanut terveyskeskuksesta kahdeksi viikoksi sairauslomatodistuksen nuhan ja yskän takia.
”Se helpotti, että pystyin hakemaan Kelasta sentään sairauspäivärahaa.”
Kotilepo ei kuitenkaan onnistu, sillä Malkamäki on kotona kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa.
”Kyllähän tässä täytyy myös hoitaa paperityöt ja yrityksen asioita. Yritän nyt ainakin madaltaa ennakkoveroja ja muutenkin karsia kuluja mahdollisimman pieniksi. Teen laskelman, mitä menoja on ja kuinka paljon pitäisi saada rahaa kasaan ja mistä voi säästää.”
Malkamäki toivoisi freelancereille napakkaa tietopakettia haettavissa olevista tuista ja helpotuksista, tulivat ne sitten Kelalta, verottajalta, työnantajilta tai säätiöiltä.
”Toivottavasti tukien hakemisesta ei synny mitään hillitöntä paperisotaa. Se ei saisi tässä tilanteessa olla liian byrokraattista.”
Freet kaipaavat nyt selkeitä toimintaohjeita ja tietoa oikeuksistaan. Keikkoja on peruttu huomattavia määriä ilman minkäänlaista korvausta. Journalistiliitto katsoo, että tilaajan tulisi lähtökohtaisesti korvata keikan peruminen. Näkemys perustuu freetyöstä työnantajaliiton kanssa sovittuun kauppatapasopimukseen.
Kaiken kattavaa ohjetta asiasta ei kuitenkaan voi antaa, koska joillakin työn ostajilla voi olla käytössään niin sanottuja force majeure -ehtoja (ylivoimainen este). Journalistiliitto kehottaa freelancereita olemaan yhteydessä liittoon, mikäli korvausten maksamisesta syntyy erimielisyyttä.
Tieto freelancereiden ahdingosta on levinnyt nopeasti ja esimerkiksi kulttuurialalla perustettiin välittömästi työryhmiä pohtimaan ratkaisuja tilanteeseen. Luovien alojen työntekijät etsivät uusia työn tekemisen ja tukemisen muotoja myös varten vasten perustetuissa Facebook-ryhmissä.
Hallitus ilmoitti turvaavansa yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa yritysmuodosta riippumatta. Työttömyysturvaa voivat nyt hakea kaikki, joilla on siihen tarvetta.
Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes avasi pika-aikataululla freelancereille tarkoitetun apurahahaun. Jokes myöntää 30 apurahaa vapaiden toimittajien, kuvittajien ja graafikoiden luoviin projekteihin. Apurahasumma on 5 800 euroa.
Kuvaajat voivat puolestaan hakea apurahaa Lehtikuvaajarahastosta ja Patricia Seppälän säätiöstä.
Myös verottaja tarjoaa apuaan pienyrittäjille. Esimerkiksi alv-ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä. Veroilmoituksen jättämiseen voi pyytää lisäaikaa.
Valokuvaaja Marjaana Malkamäki uskoo, että mikäli tilanne pitkittyy, luovat ihmiset keksivät pakon edessä uusia tapoja tehdä työtään.
”Kyllähän kuvatakin voi turvallisesti matkan päästä teleobjektiivilla.”
Häntä helpottaa tietää, ettei ole tilanteessa yksin. Freelancereiden yhteisöissä on tarjolla vertaistukea.
”Ihmisillä on valtava tiedonjano. Luulisi, että medialla ja lehdillä menee nyt hyvin. Toivoisin, että tällaisessa tilanteessa perinteiset mediat käyttäisivät mahdollisimman paljon freelancereiden palveluja.”
Koronavirusuutisoinnilla on saatu paljon lukijoita, mutta on epäselvää, millaisia taloudellisia vaikutuksia kiinnostuksella on. Moni lehti on poistanut koronajutuilta maksumuurin. Ilmoitusmyynti sen sijaan on kärsinyt epidemiasta.
Ohjeita freelancereille
Mitä teen, jos sairastun?
Soita terveyskeskukseen ja hanki lääkärintodistus saamiesi ohjeiden mukaisesti. Hae Kelan verkkopalvelusta sairauspäivärahaa. Koronavirukseen sairastuvat hakevat tartuntatautipäivärahaa, jossa ei ole omavastuuta. Se korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti. Terveyskeskusten puhelimissa on nyt valtava ruuhka, mistä syystä soittamista ei suositella. Tartuntatautipäivärahaa ei kuitenkaan voi saada ilman lääkärintodistusta, joten THL kehottaa hankkimaan sen puhelimitse.
Voinko saada työttömyysetuuksia? Hallitus on päättänyt, että myös yrittäjät voivat nyt saada työttömyysturvaa. Yritystoimintaa ei tarvitse ajaa alas. Samoin sivutoimisella yrittäjällä on tähän mahdollisuus. Osuuskunnan lukuun toimiva voi myös ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.
Voinko saada palkkioita perutuista töistä? Vetoa alan kauppatapasopimukseen. Sopimus löytyy SFJ:n sivuilta. Sinulla voi olla mahdollisuus saada korvaus ainakin jo kertyneistä kuluista.
Mistä saan tietoa? Kela, TE-keskukset, Journalistiliitto ja SFJ.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa