Nimitys

”Keskeinen rakentavan mediakritiikin foorumi” Marja Honkonen on Journalistin uusi päätoimittaja

Marja Honkonen siirtyy Journalistin toimittajan paikalta lehden päätoimittajaksi.

Journalistin päätoimittajaksi ja Journalistiliiton viestintäyksikön esihenkilöksi on valittu yhteiskuntatieteiden maisteri Marja Honkonen.

40-vuotias Honkonen aloitti uudessa tehtävässään maanantaina 18. maaliskuuta. Hän seuraa tehtävässä joulukuussa irtisanoutunutta Maria Petterssonia.

Honkosella on pitkä kokemus sekä journalismista että viestinnästä. Hän on työskennellyt Journalistin toimittajana vuodesta 2014.

”Tunnen hyvin liiton, sen tehtävät ja merkityksen media-alalla”, Honkonen sanoo.

”Minulle on tärkeää olla puolustamassa hyvää journalismia, sen tekijöitä ja reilua työelämää, varsinkin nyt, kun viimeksimainittu ei ole kovin kovassa nosteessa.”


Honkonen sanoo haaveilleensa Journalistin tekemisestä ja jopa päätoimittamisesta jo aloittaessaan lehden kolumnistina vuonna 2009.

”Tietenkään en tällaista haavetta ole tuolloin ääneen sanonut. Mutta muistan liittoon liittyessäni ja syksyllä 2002 journalistiikan opintoja aloittaessani ajatelleeni, että tuo on maailman coolein työpaikka.”

Honkonen luonnehtii uutta työtänsä ”vaativaksi.”

”Ei sitä voi kiistää”, hän sanoo.

Journalistin tekeminen on vaativa työ. Niin on myös liiton viestinnän johtaminen vaikeassa työmarkkinatilanteessa ja ajassa, jossa journalismin perustehtävää säännöllisesti kyseenalaistetaan.”

Kiristynyt työmarkkinatilanne on puhuttanut suomalaisia koko talven ajan. Esimerkiksi lehdistön työehtosopimukseen kuuluville journalisteille lakkoilu ei ole työehtosopimuksen voimassa ollessa mahdollista – koska tessissä on näin sovittu. Honkosen mukaan Journalistiliitollakin on silti roolinsa työmarkkinatilanteessa, esimerkiksi kannanottajana.

”Ja toki meidänkin liittomme myös pitää olla tukemassa ay-rintamaa.”

Miten takaat lehden itsenäisyyden suhteessa liittoon? Tämähän on järjestölehtien ikuisuuskysymys.

”Kaikki lähtee siitä, että itsenäisyys on selvää kustantajalle. En usko, että journalistien liitossa hirveästi tarvitsee perustella, miksi näin täytyy olla.”

Mitä hyviä ja huonoja puolia näet siinä, että sama ihminen hoitaa liiton viestintää ja on lehden päätoimittaja?

”En näe siinä suurta ongelmaa. Liitto ajaa tietenkin jäsenilleen tärkeitä asioita, ja lehden tehtävä taas on puolustaa media-alan työntekijöitä ja hyvää journalismia. Nämä sopivat erittäin hyvin yhteen.”


Journalistin edellinen päätoimittaja Maria Pettersson irtisanoutui joulukuussa pitkän ja repivän mediakohun jälkeen. Journalistissa Petterssoniin kohdistuneista plagiointisyytöksistä ja hänen asemastaan kirjoitettiin vasta aivan kohun loppuvaiheessa.

Miten Journalisti mielestäsi suoriutui Pettersson-kohun käsittelystä? Mitä meidän olisi pitänyt tehdä toisin?

”Meidän olisi pitänyt alkaa jo aiemmin käsitellä asiaa lehdessä. En tiedä toimitusta, jonka olisi helppo kirjoittaa itseensä liittyvistä asioista. Se oli toimitukselle tosi vaikea tilanne. Mutta silti meidän olisi pitänyt keksiä tapa sitä käsitellä.”

Entä miten liiton viestintä suoriutui?

”En silloin päässyt sitä seuraamaan sisältäpäin viestinnän tekijänä. Kaikki tekivät vaikeassa ja paineisessa tilanteensa parhaansa. Varmasti virheitäkin tuli, ja siksi on hyvä, että viestinnän onnistumista selvitetään parhaillaan liiton valtuuston toimeksiannosta.”

Millaisia paineita tunnet uudesta työstäsi Petterssonin seuraajana?

”Valehtelisin, jos sanoisin, ettei jännitä. Onhan tämä näkyvä paikka ja odotuksia lehden ja viestinnän suhteen on monenlaisia. Ihminen voi vain tehdä parhaansa.”

Honkonen luonnehtii itseään päätoimittajana Petterssoniin verrattuna enemmän ”toisaalta-toisaalta -henkiseksi” pohdiskelijaksi.

”Ihailin Mariassa päätoimittajana hänen rohkeuttaan ja tinkimättömyyttään, teräviä mielipiteitä hankalissakin asioissa”, hän sanoo.


Honkonen toivoo päätoimittajana voivansa kasvattaa Journalistin roolia media-alan sisäisessä keskustelussa entisestään.

”Toivon meidän olevan keskeinen rakentavan mediakritiikin ja -analyysin foorumi.”

Parannettavaa löytyy Honkosen mukaan ennen kaikkea tavoittavuudesta.

”Vaikka rakastan printtiä, meidän täytyy miettiä, miten tavoitamme entistä paremmin ne lukijat, jotka ovat tottuneet lukemaan lehtensä digitaalisena. Nettilehden tavoittavuudessa meillä on parantamisen varaa.”

Printin ystävillä ei kuitenkaan Honkosen mukaan ole syytä suureen huoleen.

”Jos se on minusta kiinni, lehti ilmestyy paperisena vielä pitkään. Printti on myös kerran kuussa postiluukusta kolahtava muistutus siitä, että tämä on se porukka, johon kuulut ja josta voit saada ammatillista ylpeyttä.”

Journalistiliiton viestintää Honkonen haluaa kehittää entistäkin avoimempaan ja jäsenlähtöisempään suuntaan.


Kun Honkonen vuonna 2008 aloitti Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkärin päätoimittajana, Keskisuomalaisen uutisessa kirjoitettiin:

”Päätoimittajana Honkonen vetää selkeää linjaa, jossa korostuu rohkeus puuttua vaikeisiinkin asioihin. Honkonen aikoo säilyttää Jylkkärin asiallisen linjan, joskaan hän ei väheksy kevyempiäkään juttuja.”

Päteekö tämä myös uudessa tehtävässäsi?

”Joo! Linja pysyy!”

Marja Honkonen, 40

  • Journalistin päätoimittaja ja Journalistiliiton viestintäyksikön esihenkilö
  • Kotoisin Muuramesta
  • Jylkkärin päätoimittaja 2008-2011
  • Vihreiden viestintäsuunnittelija 2011-2014
  • Journalistin toimittaja 2014-2024
  • Seuraa muun muassa Helsingin Sanomia, Yleä, Suomen Kuvalehteä, Iltalehteä, Keskisuomalaista, Avotakkaa, The New York Timesia ja The Atlanticia.
  • Harrastaa tanssillista voimistelua