Nimitys

MustReadiin siirtynyt Janne Itkonen toimittaa eväitä päätöksentekoon

Janne Itkonen, 43, valtiotieteiden maisteri, aloitti päättäjille suunnatun digitaalisen median MustReadin toimituspäällikkönä 16. marraskuuta. Hän on aiemmin työskennellyt MTV:llä toimittajana ja uutisdeskin tuottajana. Kolme viime vuotta Itkonen työskenteli freelancerina kirjoittaen juttuja muun muassa Imageen ja Apuun.

Mikä sinua veti töihin MustReadiin?

Maikkarin ajoilta tuttu Aaro Kajaste otti yhteyttä ja kyseli, olisinko kiinnostunut tehtävästä, ja olinhan minä. Lehden visio ”jotta Suomi tekisi maailman parhaat päätökset” vetosi minuun. On kiva, että työllä on jotain isompaakin merkitystä.

Työskentelit viime vuodet freelancerina. Miltä tuntuu luopua freen vapaudesta?

Oli tietysti haikeaa luopua vapaudesta, mutta työn positiiviset puolet ovat huomattavasti vapautta suuremmat. Olin freenä kolme vuotta, ja parasta siinä oli juuri se freeosuus, mutta epävarmuus toimeentulosta oli koko ajan läsnä. En silti olisi mennyt mihin tahansa työpaikkaan.

Mitä tehtäviisi kuuluu?

Pidän huolta julkaisutoiminnasta MustReadin verkkosivuilla sekä sähköpostimedioissa, jotka ovat sähköpostiin toimitettavia journalistisia uutiskirjeitä. Toimin editorina, ideoin juttuaiheita, otsikoin ja jatkossa toivottavasti myös kirjoitan itse. Tarkoitukseni on myös kehittää sisältöjämme.

Miten jutusta tehdään sellainen, että se kiinnostaa päättäjiä?

Jutun kiinnostavuus on aina lähtökohta, tehtiin sitä kenelle tahansa. Meidän juttujemme pitää olla tiukkaa, taustoitettua ja analysoitua asiaa. Ne ovat tiiviitä eikä niissä keskitytä miljöön kuvailuun.

Miten MustReadin sisältö eroaa suurelle yleisölle suunnatusta sisällöstä?

Meillä ei esimerkiksi ole viihdettä, ja jutut ovat ehkä vähemmän henkilökeskeisiä. Meidän otsikkomme kertovat jutun oleellisen sisällön eli emme tee niin sanottuja klikkiotsikoita.

Mikä on vahvuutesi journalistina?

Laaja-alaisuus. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja asioita. Minua kiinnostavat talous, politiikka, yhteiskunta ja myös urheilu. Osaan ottaa selvää asioista ja tehdä jutun mistä tahansa. Osaan esittää oikeat kysymykset, mutta ennen kaikkea osaan kuunnella. Olen myös hyvä kirjoittaja.

Kuka tai ketkä ovat esikuviasi?

Suomessa on paljon hyvä toimittajia ja kirjoittajia, mutta ammatillisesti minulla ei ole ollut esikuvia. Esikuvani ovat ihan muualta. Jalkapalloilija Roberto Baggio ja rokkari Liam Gallagher ovat sellaisia. Imagen päätoimittajan Niklas Thesslundin tapa suhtautua juttujen tekemiseen, editoimiseen ja palautteen antamiseen on jotain, mitä koitan ottaa mukaani tänne MustReadiin.

Miten teet vapaa-ajallasi?

Vietän paljon aikaa 10- ja 7-vuotiaiden poikieni jalkapallojoukkueiden parissa apuvalmentajana ja rahastohoitajana. Löysin maastohiihdon uudelleen muutama vuosi sitten. Perinteisen hiihtäminen on parasta, mitä voi talvella tehdä. Pelaan myös viikoittain sählyä. Ehkä jossain vaiheessa lämmittelen vanhan harrastukseni bändin laulajana.

Lue lisää aiheista: