MTV Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet. Yhtiö vähentää neuvottelujen seurauksena 23,5 työpaikkaa. MTV:n neuvottelujen aluksi ilmoittama henkilöstön vähennystarve oli 45. Se siis lähes puolittui neuvottelujen aikana.
MTV:n sisällöntekijöiden luottamushenkilö Petteri Savolainen luonnehtii neuvottelutulosta merkittäväksi torjuntavoitoksi.
”Toki kolikon toinen puoli on se, että talo suunnittelee vähentävänsä muun muassa ulkoisen työvoiman käyttöä. Heillehän se on huono juttu.”
MTV:n uutisen mukaan alkuperäistä vähennystarvetta saatiin pienennettyä ulkoisen työvoiman vähentämisen lisäksi ”osa-aikaistamalla työntekijöitä sekä ottamalla käyttöön henkilöstön hyviä ratkaisuehdotuksia.”
”Ratkaisuehdotukset koskivat ennen kaikkea toimihenkilöpuolen väkeä”, Savolainen sanoo.
”Siellä teki porukka lujasti töitä miettiessään ja ehdottaessaan, miten töitä voisi järjestää uudelleen.”
Savolaisen mukaan irtisanomisista vain muutama kohdistuu MTV:n uutistoimitukseen. Näin ollen vaikutukset itse uutistuotantoon eivät tule olemaan pelätyn suuruisia.
MTV tosin aikoo luopua ensi kevääseen mennessä radiouutisistaan ja tekstikanavastaan. Lisäksi MTV Uutiset Liven tuotantoa kevennetään. Savolaisen mukaan esimerkiksi Huomenta Suomen, tv-uutisten ja Viiden jälkeen -ohjelman tekeminen jatkuu entisellään, samoin kuin verkkouutisten.
…
Petteri Savolainen luonnehtii tunnelmia MTV:llä osittain helpottuneiksi.
”Tässä on oltu kuusi-seitsemän viikkoa löysässä hirressä. Irtisanottavien noinkin pieni määrä oli suuri yllätys”, Savolainen sanoo.
”Ainakaan ei käynyt sitä legendaarista tilannetta, että laitettaisiin kymmeniä ihmisiä pihalle ja yritettäisiin tehdä sama määrä sisältöjä kuin ennenkin. Uutisorganisaation ja käskysuhteiden järjestelyä on tiedossa.”
Savolaisen mukaan neuvottelut työsuhteiden muutoksista alkavat ensi viikon maanantaina.
”Olemme myös esittäneet toiveen, että suorien irtisanomisten kohteeksi joutuvat saisivat tiedon mahdollisimman nopeasti.”
Savolaisen mukaan nykyinen yt-laki on muuttanut neuvottelujen rakennetta.
”Työntekijöiltä kysyttiin paljon heidän näkemyksiään ja niitä myös kuunneltiin. Totta kai työntekijäpuolella on silti koko prosessin ajan ollut pelko siitä, että mitä tässä tapahtuu. Siinä mielessä prosessi oli aika raskas.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena