Suomen sijoitus vuosittaisessa lehdistönvapausvertailussa säilyi ennallaan. Se oli kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön tänään julkaistussa vertailussa viime vuoden tapaan viides.
Toimittajat ilman rajoja arvioi, että lehdistönvapauden tilanne Suomessa on silti heikentynyt aiemmasta: Kun tarkastellaan toimittajien turvallisuutta kuvaavaa mittaria, Suomi on sijalla 23. Aiemmin Suomi oli toimittajien turvallisuudessa sijalla 10.
Järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma pitää tilannetta hälyttävänä.
”On pieni ihme, että Suomi säilytti viidennen sijansa kokonaisindeksissä”, Grüne-Luoma sanoo järjestön tiedotteessa.
Mittariin vaikuttavat hänen mukaansa Helsingin Sanomien toimittajien saamat tuomiot Viestikoekeskus-tapauksessa.
”Kun toimittajat joutuvat nyt pelkäämään jopa langettavia tuomioita työnsä tekemisestä, journalismin elintila kutistuu. Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse.”
Suomi oli pitkään lehdistönvapausvertailun ykkösenä tai kakkosena. Viime vuonna Suomen sijoituksen kuitenkin pudottivat Helsingin Sanomien toimittajien saamat syytteet sekä median omistuksen keskittyminen.
Suomen sijoitus tuskin nousee lähivuosina, arvioi Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.
”Näyttää siltä, että ykköstilalle ei ole paluuta niin kauan kuin esimerkiksi Viestikoekeskus-juttu on vireillä. Tämä on niin iso asia, että se tulee vaikuttamaan sijoitukseen useita vuosia”, Aho sanoo.
Hän huomauttaa, että suomalaisen median omistuksen keskittymisestä on ollut huolissaan myös EU.
”Keskittyminen ei ole meillä vähentynyt, vaan pikemminkin päinvastoin.”
Aho muistuttaa silti, että vertailun kärkipään maat ovat hyvin lähellä toisiaan. Siksi yksittäinen, merkittävä oikeudenkäynti voi vaikuttaa sijoitukseen oleellisesti.
Parhaiten lehdistönvapausvertailussa menestyi tälläkin kertaa Norja. Sen saamat pisteet 95,18 jopa paranivat hieman aiemmasta.
Suomi sai pisteitä 87,94 – muutaman kymmenyksen viime vuotta vähemmän. Vertailun viidestä mittarista kolmessa Suomen pisteet laskivat, mutta kahden kohdalla ne olivat viime vuotta paremmat.
Toiseksi nousi Irlanti (89,91 pistettä), joka paransi sijoitustaan peräti neljän sijan verran. Viime vuonna Suomen ohi kirinyt Viro (85,31) putosi neljänneltä paikalta kahdeksanneksi. Kärkikymmenikköön nousi uutena maana Itä-Timor (84,49). Se oli nyt kymmenes, kun se aiemmin oli sijalla 17.
Huonoimmin vertailussa pärjäsivät Pohjois-Korea (21,72), Kiina (22,97), Vietnam (24,58) ja Iran (24,81).
Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvioi, että lehdistönvapauden tilanne on hyvä enää kahdeksassa maailman maassa. Näin oli myös viime vuonna. Kansainvälisesti verraten Suomen tilanne on siis edelleen hyvä.
Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire nimeää yhdeksi syyksi valeuutiset, joiden tekeminen on kasvanut hänen mukaansa massiiviseksi teollisuudeksi.
Järjestö kiinnittää huomiota siihen, että monessa maassa tilanne saattaa vaihdella suuresti: esimerkiksi Brasilia nousi 18 sijaa, Senegal taas putosi 31. Toisaalta yli puolet maista sai vertailussa aiempaa paremmat pisteet.
Ailahtelun nostaa esiin myös Journalistiliiton Hanne Aho.
“Lehdistönvapaus on hirvittävän riippuvainen kulloisestakin hallitsijasta. Demokraattisesti johdetuissa maissa sijoitus ei heittele lainkaan niin paljon”, Aho sanoo.
Hän toivoo myös Suomen tulevan hallituksen ymmärtävän riippumattoman journalismin ja ammattimaisesti tehdyn median arvon. Paras tapa kamppailla disinformaatiota vastaan on Ahon mukaan tukea ammattimaisen median toimintaedellytyksiä.
”Emme voi estää roskan leviämistä. Voimme vain taata sen, että ihmisillä on saatavilla riittävästi tarkistettua tietoa.”
Lehdistövapaus 2023
- Norja (-)
- Irlanti (+4)
- Tanska (-1)
- Ruotsi (-1)
- Suomi (-)
- Alankomaat (+22)
- Liettua (2)
- Viro (-4)
- Portugal (-2)
- Itä-Timor (+7)
Suluissa oleva luku kertoo, kuinka monta sijaa maan sijoitus on muuttunut viime vuoteen verrattuna. Lähde: Toimittajat ilman rajoja