Sananvapaus

Karjalainen luopui sunnuntain paperilehdestä, lukija löi toimittajaa 

Päätoimittaja Pasi Koivumaan mukaan oli itsestäään selvää, että hän päätoimittajana tekee rikosilmoituksen lehden toimittajaan kohdistuneesta väkivaltatapauksesta.

Haastateltava löi Karjalaisen toimittajaa nyrkillä olkavarteen viime sunnuntaina. Mies oli alkanut käyttäytyä toimittajaa ja kuvaajaa kohtaan aggressiivisesti heti, kun nämä olivat pyytäneet häneltä haastattelua messutapahtumassa Joensuussa. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

”Hän aloitti messuamisensa, kun toimittaja ja kuvaaja olivat esittäytyneet, että ovat Karjalaisesta”, päätoimittaja Pasi Koivumaa kertoo Journalistille

Koivumaan mukaan mies oli huutanut toimittajalle ja kuvaajalle muun muassa siitä, että Karjalainen ei ilmesty enää paperisena lehtenä sunnuntaisin. Kukaan ulkopuolinen ei ollut puuttunut tilanteeseen, joka päättyi siihen, että mies löi toimittajaa nyrkillä olkavarteen.  

Sen jälkeen mies oli Koivumaan mukaan poistunut nopeasti paikalta. 

”Hän livisti koko rakennuksesta.” 

Koivumaan mukaan Karjalainen on saanut paljon pettynyttä ja tunteikasta palautetta sunnuntain printtilehden loppumisesta. Viime sunnuntai oli ensimmäinen, jolloin Karjalainen ilmestyi vain näköislehtenä.  

Koivumaa kertoo olevansa “jo vähän kyllästynyt” perustelemaan lukijoille sitä, miksi sunnuntain lehdestä piti luopua. 

”Minäkin olen saanut aiheesta kovaa palautetta. Osa lukijoista on vihaisia ja vaatii hyvitystä. Kun lehteä on vielä alettu haukkua, olen sanonut, että miksi ihmeessä sitten tilaatte.” 

Toimitus halusi tuoda toimittajan kohtaamaan väkivallan julkisuuteen osaksi siksi, että lainehtivat tunteet rauhoittuisivat. 

”Ajattelimme, että on eduksi uutisoida asia, jotta ihmiset ymmärtävät, että mesoamisella saattaa olla seurauksia. Se voi yllyttää siihen, että joku käy kimppuun.” 


Tapauksesta teki rikosilmoituksen päätoimittaja Koivumaa. Se oli hänen mielestään itsestään selvää. 

”Minua vähän huvittaa, että somessa minua nostetaan nyt sankaripäätoimittajaksi. Jos johonkuhun kajotaan fyysisesti lyömällä, on ylitetty raja, jolloin asiaa ei tarvitse edes miettiä: rikosilmoitus tehdään”, Koivumaa sanoo. 

”Kun kyse on työtehtävässä olleesta toimittajasta, ilmoituksen voi tehdä myös työnantaja. Silloin ainakin minä työnantajan roolissa teen sen, toki yhteisymmärryksessä toimittajan kanssa.” 

Toimitus tietää Koivumaan mukaan melko varmasti, kuka toimittajaa lyönyt mies on. Tämä oli tullut kertoneeksi tilanteessa työroolinsa. Sen avulla miehestä löytyi kuva. 

”Kun googlattiin tämä työrooli ja ’Joensuu’, hän oli melkein ensimmäinen tulos. Tämän henkilön nimi laitettiin rikosilmoitukseen”, Koivumaa kertoo. 

Pahoinpitelyn kohteeksi joutunut toimittaja ei saanut tilanteesta fyysisiä vammoja, mutta kävi työterveyshuollon tarkastettavana. Hän ei halunnut antaa tapauksesta tässä vaiheessa haastattelua. 

Koivumaan mukaan tilanteesta aiotaan keskustella toimituksessa vielä huomenna laajemmin.  

Media-alan työntekijöitä edustava Journalistiliitto ja työnantajia edustava Medialiitto tuomitsivat käsiksi käymisen tämän päivän kannanotossaan.


Vastaavaa väkivaltatilannetta ei Karjalaisessa ole tapahtunut vuosiin. Vuonna 2010 paikallisen jääkiekkojoukkueen silloinen päävalmentaja kävi ravintolassa käsiksi Karjalaisen urheilutoimittajaan. Tuolloin asiasta ei tehty rikosilmoitusta, mutta Koivumaa kirjoitti lehteen asiasta tuomitsevan kommentin. Myöhemmin valmentaja jätti työnsä.

Suomalaiset journalistit kokevat työssään fyysisen väkivallan uhkaa tutkimusten mukaan melko harvoin. Vuonna 2021 tehdyssä kyselytutkimuksessa lievää fyysistä väkivaltaa kertoi kokeneensa 5,6 prosenttia vastanneista. Vakavaa fyysistä väkivaltaa kertoi kokeneensa 1,4 prosenttia.

Uhkaavia tilanteita on viime vuosina ollut esimerkiksi mielenosoituksissa. Esimerkiksi helmikuussa 2022 useat toimittajat kohtasivat kiinnikäymisiä, huutelemista ja uhkailua Convoy-mielenosoituksessa Helsingissä.

Fyysisen väkivallan uhkaa useammin toimittajat kokevat muunlaista painostusta ja uhkailua. Sekin on tosin ollut Karjalaisessa harvinaista, päätoimittaja Pasi Koivumaa sanoo. 

Yleisön kielenkannat ovat kuitenkin Koivumaan mukaan selvästi koventuneet. 

”Somen höyrypäisempi keskustelu on tullut reaalimaailmaan. Toimittajat ja kuvaajat joutuvat tilanteisiin, joissa ihmiset höykyttävät Karjalaista suusanallisesti.” 

Oikaisu 28.4. kello 9.10: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Karjalaisen toimittajaan vuonna 2010 käsiksi käynyt jääkiekkovalmentaja ei saanut potkuja, vaan jätti työnsä seurassa.

Lue lisää aiheista: