Nimitys

Hanna Hantula vaalii feministien intiimiä lukijasuhdetta

Hanna Hantula, 32, aloitti vuoden alussa feministisen aikakauslehti Tulvan päätoimittajana. Hän on työskennellyt Tulvassa jo keväästä 2022 päätoimittajan sijaisena. Hantula on ollut samalla myös Naisasialiitto Unionin viestintäasiantuntija, mutta keskittyy jatkossa lehdentekoon. Hän on aiemmin työskennellyt toimittajana Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmissa sekä juontajana YleX:llä ja Yle Kioskissa.

Millaisia tavoitteita sinulla on Tulvan tulevaisuudelle?
Tulva on ollut nyt tyypillinen pieni kulttuurilehti, jossa julkaistaan sitä mitä tarjotaan. Jokainen numero on ollut omanlaisensa kokonaisuus. Haaveilen hieman tasalaatuisemmasta lehdestä. Haluaisin takaisin kohti yhteiskunnallisuutta, jota Tulvassa on alusta asti ollut. Maailmassa on vieläkin aika paljon tilaa feministiselle yhteiskuntakritiikille.

Karsitko siis Tulvasta kulttuurijuttuja?
Ajattelen, että menemme hieman poispäin kulttuurilehtimäisyydestä. Viime aikoina olemme satsanneet printtilehteen, mutta jatkossa verkkoon tulee säännöllisemmin sisältöä, mikä taas tarkoittaa, että kulttuurijuttujen määrä ei suuresti vähene.

Olet ollut jo muutaman kuukauden Tulvan päätoimittajan sijainen ja samalla Naisasialiitto Unionin viestintäasiantuntija. Miten yhdistelmä on toiminut?
Välillä on tullut sellainen olo, että haluaisi panna lisää paukkuja lehden tekemiseen!

Millaisia yllätyksiä aikasi Tulvassa on tarjonnut?
Erityisesti vahvasta yhteisöllisyydestä olen ollut yllättynyt. Avustajajoukko on tosi sitoutunutta. Sekin on yllättänyt, miten vahvoja tunteita herätämme lukijoissa. Monella on hyvin selvä kuva siitä, millaista lehteä he haluavat.

Tulvan painos on noin 3 000. Onko koosta hyötyä? Millaista?
Pienten kulttuurilehtien tekijät varmasti tietävät, millaista lehden tekeminen miniresursseilla on, mutta hyvänä puolena tulee intiimi lukijasuhde. Tiivis, lämmin, ihana, feministinen yhteisö kuuluu Tulvan valtteihin.

Mitkä ovat Tulvan vahvuudet? Entä heikkoudet?
Ideologisuus on selvä vahvuus. Tulvaa lukiessa ei tarvitse miettiä, mistä lähtökohdista tätä tehdään. Tämä on feministinen lehti ja edustaa feminististä maailmankuvaa. Samaan aikaan olemme sitoutuneet Journalistin ohjeisiin. Vaikka lehteä tehdään aatteellisista lähtökohdista, emme tingi totuudesta. Miinuspuolelta sanoisin, että joskus niukat resurssit näkyvät tekemisessä.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Ei minulla kyllä ole sellaista. 

Entä onko Tulvalla esikuvia?
Haaveeni olisi tehdä jotakin sen kaltaista kuin yhdysvaltalainen Current Affairs, joka on upeasti kirjoitettu ja kuvitettu. Fanitin huhtikuussa 2022 lopettanutta Bitch Mediaa. Se on tosi hyvä esikuva Tulvalle.

Olet sanonut, että isojen mediatalojen feminismi jää joskus vähän pinnalliseksi. Millä lailla?
Koska feminismi on pinnalla, siitä kirjoitetaan paljon. Usein keskustelu jää sille tasolle, että oliko jossain tv-sarjassa hyviä representaatioita naisista ja vähemmistöistä, tai pitäisikö incel-miesten saada seksiä, etteivät radikalisoituisi. Samaan aikaan Suomessa on ihan oikeita tasa-arvo-ongelmia, kuten lähisuhdeväkivallan yleisyys.

Lue lisää aiheista: