Liitto

Työnantaja kieltäytyy neuvottelemasta palkankorotuksista – neuvottelut jäissä yli vuodenvaihteen

Viime keväänä sovitut neuvottelut palkankorotuksista eivät ole alkaneet ajallaan. ”Niistä ei ole sovittu työmarkkinoilla vielä missään”, sanoo edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Neuvottelut Journalistiliiton työehtosopimusten palkankorotuksista ovat toistaiseksi juuttuneet paikoilleen. Vuoden 2023 palkankorotuksista oli määrä neuvotella vuodenvaihteen molemmin puolin.
Syy neuvottelujen pysähtymiseen on se, että muiden alojen neuvottelut eivät ole edenneet.


”Vientialojen tes-neuvotteluissa ei ole tapahtunut edistystä. Meidän alallamme Palta ei halua lähteä neuvotteluihin ennen kuin vientialojen palkankorotustaso on selvillä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

”Tessien toisen vuoden korotuksia ei ole sovittu työmarkkinoilla vielä missään.”
Journalistiliitto neuvotteli viime keväänä työnantajaosapuolien kanssa tessit vuosille 2022  –  2024. Sopimuksiin kirjattiin, että ellei vuotta 2023 koskevista palkankorotuksista päästä sopuun ennen määräaikaa, sopimukset raukeavat alkuvuodesta 2023.


Osassa Journalistiliiton työehtosopimuksia määräaika on jo kulunut umpeen. Elokuva- ja tv-alan sekä Mediaringin sopimukset irtisanottiin marras  –  joulukuun vaihteessa.


”Olemme irtisanoneet sopimuksen, koska työnantaja kieltäytyy neuvottelemasta”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ilmoitti Journalistiliiton valtuuston syyskokouksessa 30. marraskuuta.

Sopimuksessa on kahden kuukauden irtisanomisaika eli se raukeaa tammikuun lopussa, ellei neuvotteluissa ole siihen mennessä saatu tulosta. Sopimuksesta neuvotellaan työnantajaliitto Paltan sekä työntekijöitä edustavien Journalistiliiton ja Temen kesken. Teme on taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto.


Osapuolet sopivat keväällä, että vuodenvaihteessa neuvoteltaisiin ainoastaan palkoista. Muut työehtosopimuksessa sovittavat asiat kuten lomat ja työajat pysyisivät ennallaan.

Nyt Palta kuitenkin haluaa tuoda neuvottelupöytään muitakin kysymyksiä.

”On vielä epäselvää, mitä kaikkea neuvottelupöytään tuodaan”, Savolainen sanoo.

”Meidän viestimme työnantajan suuntaan on, että neuvottelemme palkankorotuksista, kuten olemme sopineet. Nyt kuitenkin valmistaudumme jopa täysimittaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.”


Elokuva- ja tv-alan neuvotteluosapuolet tapaavat seuraavan kerran 10. tammikuuta.

Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri ei halunnut antaa Journalistille haastattelua. Hän kommentoi kuitenkin neuvottelutilannetta sähköpostissaan.

”Olemme Paltassa sitoutuneita vientivetoiseen työmarkkinamalliin, ja vientiliitot käyvät parhaillaan neuvotteluja omien sopimuskumppaneidensa kanssa päänavausratkaisun aikaansaamiseksi”,
Ääri kirjoittaa.


”Tarkemmat keskustelut käymme neuvottelupöydissä.”

Lehdistön ja kustannustoimittajien tessien työnantajaosapuolen Medialiiton työmarkkinajohtaja Elina Nissin mukaan neuvottelutilanteen arvioiminen on vielä turhan aikaista. SJL:n ja Medialiiton väliset neuvottelut palkankorotuksista tulisi käydä helmikuun loppuun mennessä.

”Työnantajapuolen lähtökohta on, että käydään ihan normaalit palkkaneuvottelut pöytäkirjan mukaisesti”, Nissi sanoo. Medialiitto ei siis tällä tietoa olisi tuomassa neuvottelupöytään muita kysymyksiä palkankorotusten lisäksi.


Miten Journalistiliiton palkat liittyvät vientialojen palkkoihin? Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan työnantajaliitot laskevat, että jos ne seuraavat vientialaa, ne selviävät pienemmillä palkankorotuksilla kuin hurjana laukkaava inflaatio edellyttäisi.


Työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren johtava tutkija Merja Kauhanen sanoo, että tänä vuonna palkansaajien reaalinen ostovoima heikkenee. Jo pitkään on tiedetty, että hintojen nousu on tänä vuonna voimakkaampaa kuin palkkojen.

Reaalipalkat pienenevät tänä vuonna.

Merja Kauhanen, johtava tutkija, Työn ja talouden tutkimuskeskus Labore

”Laboren ennuste tämän vuoden hintojen nousuvauhdiksi on 6,8 prosenttia. Reaalipalkat pienenevät tänä vuonna. Palkansaajien ansiotasossa nousua on ennusteen mukaan neljä prosenttia”, Kauhanen sanoo.

Ensi vuoden inflaatiotasoksi Laboren tämänhetkinen ennuste on 3,6 prosenttia.

”Eli jos ostovoiman heikkenemisen haluaa pysäyttää, palkkojen olisi noustava ensi vuonna vähintään tuon verran, sisältäen sopimuskorotukset ja palkkaliukumat.”