Sananvapaus

Pikkuinen Selkosanomat joutui venäläisen trollitehtaan mustalle listalle

Selkosanomien päätoimittaja Petri Kiuttu mainittiin venäläisen trollitehtaan Telegram-kanavalla. Sen jälkeen hän alkoi saada outoja soittoja ja tekstiviestejä.

Selkokielellä journalismia tekevä Selkosanomat joutui toukokuussa outoon tilanteeseen, kun venäläinen trollitehdas nosti sitä kustantavan Selkokeskuksen yhtenä suomalaisen tiedotusvälineenä ”mustalle listalleen”.

Kehitysvammaliiton alla toimiva Selkokeskus julkaisee Selkosanomia ja ruotsinkielistä Lätta bladetia. Selkokeskuksen lisäksi listalla päätyivät Yle, Keskisuomalainen ja Etelä-Saimaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. Sen mukaan Kyber front Z -trollitehtaan kehotti viestipalvelu Telegramissa välittämään viestejä suomalaisten tiedotusvälineiden päätoimittajille. Maalittamisen kohteina oli Suomen ja viiden muun länsimaan mediaa.

Myös Selkosanomien päätoimittaja Petri Kiuttu oli mainittu viestissä. Kiuttu kertoo, että Selkosanomien verkkosivuille tulee edelleen viikoittain kommentteja, joissa lehden väitetään valehtelevan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Lehti on päättänyt, ettei kommentteja julkaista.

”Kyllä niitä vain sinne tippuu, ja monet ovat selviä vaikuttamisyrityksiä”, Kiuttu sanoo.

Trollitehtaan Telegram-postauksen jälkeen Kiuttu sai outoja puhelinsoittoja ja liudan tekstiviestejä. Puheluita Kiuttu kuvaa ihmeellisiksi. Soittajat puhuivat epäselvästi vierasta kieltä ikään kuin itsekseen selittäen. Numeroa puheluissa ei näkynyt.

”Oli kuin olisin kuullut jotain slaavilaista kieltä, mutta en ollut ihan varma. Niistä ei saanut mitään tolkkua, ja sitten puhelu laitettiin poikki.”

Tekstiviestejä tuli useampi viikko.

”Puhelimeni heitti ne suoraan roskiin. Niissä oli jos jonkin näköistä ‘lääkäriaikaa’ varattu ja vaikka mitä. Varmasti numeroani, nimeäni ja mediaa oli jaeltu.”

Kiutun työnantaja on ollut soitoista ja tekstiviesteistä yhteydessä polisiin. Kiuttu on huojentunut siitä, että maalittaminen on jäänyt melko rajatuksi.

”Kyllä se lähipiirissäni ihan alkuun aiheutti pelkoa. Enkä itsekään tiennyt, mitä ajatella asiasta.”

Mutta mikä venäläistä trollitehdasta kiinnostaa julkaisussa, jota verkossa lukee kuukausittain noin 20000 ihmistä?

”Meillä on aika paljon venäjänkielisiä lukijoita Suomessa”, Kiuttu arvelee.

Lisäksi selkouutisia on helpompi ymmärtää tai kääntää Google-kääntäjän avulla, eivätkä ne ole maksumuurin takana.

Selkosanomat on käsitellyt esimerkiksi Ukrainassa tapahtunutta Butšan joukkomurhaa tukikuvin kuvitetuissa uutisissaan.

Pääkirjoituksissaan Kiuttu on myös kirjoittanut kriittisesti Venäjän sananvapaustilanteesta.

Venäjän liittovaltion viestinnän valvontapalvelu Roskomnadzor on estänyt pääsyn Ylen, Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien sivustoille.

Selkosanomia voi tiettävästi lukea edelleen Venäjällä. Maalitus ei ole vaikuttanut lehden tekemään journalismiin millään tavalla, Kiuttu sanoo.

”Meillä on aika vankka ja vakiintunut linja. ”