Useat ulkomaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä. Syynä on Venäjän duuman perjantaina hyväksymä uusi laki, joka teki Venäjän armeijaa ja Ukrainan sotaa koskevien ”valeuutisten” levittämisestä rangaistavaa. Seurauksena voi olla jopa 15 vuoden vankilatuomio.
Sensuurilain takia toimintansa ovat Venäjällä keskeyttäneet väliaikaisesti muun muassa useat yleisradioyhtiöt: norjalainen NRK, ruotsalainen SVT, saksalaiset ARD, ZDF ja Deutschlandradio, italialainen RAI sekä kanadalainen CBC. Samoin ovat kertoneet toimivansa muun muassa talousmedia Bloomberg ja yhdysvaltalaiset tv-yhtiöt CNN, ABC News ja CBS News.
Myös BBC keskeytti raportoinnin väliaikaisesti Venäjältä, mutta kertoi tiistai-iltana 8. maaliskuuta, että sitä jatketaan.
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin samana päivänä kotiuttavansa kirjeenvaihtajansa.
”Uusi laki on jo niin voimallinen, että mikä tahansa muu kuin Venäjän virallisen propagandan toistaminen voi olla kriminalisoitua. Vaikka emme tiedä, miten lakia tullaan tulkitsemaan tai toteuttamaan, emme voi työnantajana ottaa riskiä tällaisessa tilanteessa”, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo Journalistille.
Päätös on Niemen mukaan väliaikainen, ja kirjeenvaihtaja palautetaan asemapaikalleen heti, kun se on mahdollista. Uutistyötä pyritään jatkamaan muuten normaalisti.
”Venäjästä uutisoidaan Venäjän rajojen ulkopuolella. Venäjän sisällä meillä ei voi olla minkäänlaista omaa journalistista operaatiota”, Niemi sanoo.
Myös Dagens Nyheterin kirjeenvaihtaja, suomalaiselle Hufvudstadsbladetillekin työskentelevä Anna-Lena Laurén on tullut Suomeen toistaiseksi.
Kaikki tiedotusvälineet eivät vedä kirjeenvaihtajiaan kokonaan pois Venäjältä, ainoastaan keskeyttävät raportoinnin. Maan tilanteesta tehdään juttuja naapurivaltioista ja kotitoimituksista käsin.
”Vaikuttaa, että Venäjällä on syntynyt oma käsitys siitä, mikä on totta. Emme voi tällä hetkellä arvioida, kuinka riskialtista totuudenmukainen uutisointi on. Ja niin kauan kuin emme tiedä, emme voi jatkaa raportointia. Uusi laki tekee syvän viillon vapauteemme raportoida”, ARD-yleisradioyhtiöön kuuluvan, saksalaisen WDR:n ohjelmajohtaja Jörg Schönenborn sanoi Tagesschau–ohjelmassa.
Osa ulkomaisista tiedotusvälineistä jatkaa raportointia Venäjältä, mutta tekee toimintaansa pieniä muutoksia: esimerkiksi The Washington Posti päätti, ettei sen Venäjältä tehdyissä jutuissa toistaiseksi kerrota tekijän nimeä eikä jutun tekoajankohtaa.
Kansainvälistä mediaa ahtaammalla ovat riippumattomat, venäläiset tiedostusvälineet. Radiokanava Ekho Moskvy lopetti sen jälkeen, kun valtio esti pääsyn niiden sivustoille. Myös televisiokanava Dozhd on keskeyttänyt toimintansa.
Venäjä on rajoittanut maassa asuvien pääsyä myös ulkomaisille uutissivustoille, kuten BBC:n ja Deutsche Wellen verkkosivuille.
Venäjän hallinto sulki saksalaisen televisioyhtiö Deutsche Wellen Moskovan-toimituksen jo ennen sodan alkua sen jälkeen, kun Saksa kielsi Venäjän valtiollisen televisioyhtiön RT:n lähetykset.
Yleisradio ei toistaiseksi ole tehnyt muutoksia raportointiin Venäjältä, mutta tilannetta arvioidaan ”koko ajan”, uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen sanoo.
Hän korostaa, että ensimmäisellä sijalla on journalistien turvallisuus. Yle käy aiheesta jatkuvaa keskustelua Euroopan yleisradioyhtiöiden ja muiden kansainvälisten mediatoimijoiden kanssa.
”Turvallisuussyistä toimitukset eivät kerro ulospäin kaikkia toimiaan”, Räisänen sanoo.
”Journalistisissa kysymyksissä emme tee mitään kompromisseja. Jatkamme riippumatonta journalistista työtä.”
Päivitys ti 8.3. klo 17.05: Juttuun on lisätty Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittajan Riikka Räisäsen kommentit.
Päivitys ti 8.3. klo 21.05: Juttuun on lisätty tieto siitä, että BBC on päättänyt jatkaa raportointia Venäjältä.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena