Nimitys

Annaleena Jalava palasi Sanomasta uransa alun A-lehtiin

Annaleena Jalava, 47, aloitti toimituspäällikkönä A-lehtien naisten median toimituksessa 16. elokuuta. Hän keskittyy erityisesti Eeva-mediaan. Aiemmin Jalava työskenteli Sanomalla, viimeksi Glorian ja Glorian Kodin toimituspäällikkönä. Urallaan hän on työskennellyt myös Me Naisissa, Trendissä ja Demissä.

Mikä veti uusiin tehtäviin A-lehtiin?
Olen ollut enimmäkseen printtiin keskittynyt tekijä ja uudistaja. Nyt tarjolla oli uudenlaista tekemistä printin ohelle. Tehtävänä on suunnitella brändin laajentamista.

Mitä tarkoittaa Eeva-media?
Eevalla on esimerkiksi Eevan kirjaklubi -tapahtuma, jota julkaistaan myös podcastina. Printin brändi pyrkii kasvamaan ja saamaan lisää näkyvyyttä uusilla keinoilla.

Miltä printin uudistajasta tuntuu mennä juuri uudistettuun Eevaan digiä kehittämään?
Ihanalta. Moni työni on alkanut printin uudistamisella. Nyt saan keskittyä digiin enemmän. Eikä uudistuskaan ole kerralla ja ikuisesti valmis.

Miten onnistua sekä vaalimaan Eevan printtilukijoita että luomaan uutta verkossa?
Nettitekeminen ei saa olla pois printin tekemisestä, ja minut otettiinkin lisäavuksi. Näivettää ei saa, se on lopun tie. Yleisö tulee varmaan olemaan osin samaa, mutta osa löytää brändin verkosta.

Reseptisi naistenlehden ansaintaan verkossa?
Iso uutismedia vie massat, ja aikakauslehdissä toimii kohdeyleisöajattelu. Pitää luoda sisältöä, joka houkuttelee niin suurta kohdeyleisöä, että ilmoittajat kiinnostuvat.

Miksi niin moni päällikkötoimittaja siirtyy Sanomalta A-lehtiin?
Itse olin Sanomalla yhdeksän vuotta ja annoin sen, minkä kykenen. A-lehdet on nyt kovasti rekrytoinut ja heillä on ollut hyviä paikkoja auki.

Aikakauslehdistä, myös A-lehdiltä, on viime aikoina joutunut lähtemään iso joukko tekijöitä. Mitä ajattelet siitä?

On kaikkien – myös omistajien – kannalta ikävää, että sellaisiin ratkaisuihin joudutaan. Uskon, että kun olemme kekseliäitä, alalle voi syntyä myös uusia toimenkuvia.

Työskentelit A-lehdillä myös 2000-luvun alussa. Miten arvelet yhtiön muuttuneen?

Paljon, koska aika, talous ja tekemisen tavat ovat muuttuneet. Minulla on silti käsitys, että se on kunnollinen talo, jossa on reilu meininki.

Miten olet itse muuttunut?
Vapaa-ajan elämä oli silloin vilkkaampaa, ja töissä huomioni oli enemmän omassa tekemisessä kuin kokonaisuudessa. Samaa on se, että innostun helposti ja teen mieluummin kuin jahkailen.

Millainen juttujen tilaaja ja editori olet?

Pyrin viestimään selvästi, mitä jutulta halutaan. Editoin paljon, mutta keskustellen. En lähde tekemään toisen tyylistä omaani.

Eevassa julkaistiin pitkään Leelian lepotuoli -ihmissuhdepalstaa. Mistä avautuisit siellä?
Raastavasta ulkopuolisuuden tunteesta, joka syntyy, kun en tykkää laittaa mökkiä, marjastaa, sienestää ja hiihtää, mutta yhä useampi ympärillä tykkää.

Harrastat kaunokirjallisuuden lukemista. Mikä on suosikkikirjasi ja miksi? 
Kaikkein useimmin olen lukenut Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian. Luin sen ensimmäisen kerran yläasteella, ja olen saanut siitä elämän eri tilanteissa valtavasti lohtua, apua ja terapiaa. Luin sitä ääneen myös äidin kuolinvuoteella. Aikuisena rakastuin Elena Ferranten Napoli-sarjaan, joka on Pohjantähti-trilogian tavoin uskomaton syväsukellus ihmisyyteen. Minua ei kiinnosta, kuka Elena Ferrante oikeasti on – merkittävää on tarina. Amerikkalaista novellistia Amy Hempeliä luin työkaverin suosituksesta ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Häntä ei ole suomennettu. Hänen tekstissään on lauseita, jotka vaikuttavat siltä, että niitä on hiottu vuosia.