Yleisradio on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut Aamu-tv:n toimituksessa. Neuvottelut alkavat tiistaina 27. elokuuta ja kestävät ainakin kaksi viikkoa. Ne koskevat Aamu-tv:n koko toimituksellista henkilöstöä, yhteensä 11 työntekijää.
Neuvottelujen tarkoitus ei ole vähentää työntekijöiden määrää, vaan Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus suunnittelee Aamu-tv:n uudistamista. Tarkoituksena on muun muassa lisätä uutisellisuutta, 21. elokuuta annetussa neuvottelukutsussa todetaan.
Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen kertoo, että muutoksia on suunniteltu yhdessä työntekijöiden kanssa. Muun muassa ohjelman rakenteen muuttamista pohditaan. Kenenkään työnkuva ei muutu näillä näkymin tyystin toiseksi.
”Aamu-tv:n sisältöjä muutetaan palvelemaan paremmin yleisön tarpeita ja toiveita. Silloin tehtävätkin väkisin vähän muuttuvat”, Kähkönen sanoo.
”Tarkoitus on, että neuvottelut käydään mahdollisimman paljon keskustellen.”
Yleisradiossa on lisäksi meneillään toiset, jo ennen juhannusta alkaneet yt-neuvottelut. Ne koskevat uutta Tapahtumat, urheilu ja tuotannot (TUT) -yksikköä sekä Teknologia ja kehitys -yksikköä. Lisäksi Luovat sisällöt -yksikössä tapahtuu organisaatiomuutoksia, joita käsitellään samoissa neuvotteluissa.
”Niissäkään neuvotteluissa ei ole vähennystarvetta”, Kähkönen kertoo.
Neuvottelut koskevat pääasiassa muita henkilöstöryhmiä kuin ohjelmatyöntekijöitä, joita joukossa on yksitoista.
Uuden organisaation mukainen toiminta on määrä aloittaa lokakuun alussa.
Kaikkiaan Ylessä on käyty tämän vuoden aikana kuudet yt-neuvottelut, joissa kaikissa on ollut kyse toiminnan uudistamisesta.
Kähkösen mukaan työntekijöitä on kuultu muutosten suunnittelussa ja neuvotteluissa melko hyvin, vaikkei työnantajan kanssa kaikesta ole yhteisymmärrystä löytynytkään.
”Muutos on aina pelottavaa, oli se sitten mihin suuntaan tahansa. Sen kanssa täällä on kipuiltu”, Kähkönen sanoo.
”Rakentavaa suhtautumista siihen edesauttaa, kun työntekijät saavat aidosti osallistua keskusteluun.”