Etelä-Suomen Media aloittaa yt-neuvottelut – “Työntekijät on jo nyt vedetty tiukille”

Etelä-Suomen Media julkaisee Uudellamaalla ja maakunnissa ilmestyviä sanoma- ja kaupunkilehtiä. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan 15 henkilötyövuoden vähennyksiä.

Etelä-Suomen Media aloittaa rakenteellisia muutoksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut koskevat Etelä-Suomen Media Oy:n kaikkia toimintoja ja niissä työskenteleviä henkilöstöryhmiä pois lukien Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Länsi-Uusimaan ja Vihdin Uutisten henkilökunta.

Työnantaja antoi neuvotteluesityksen henkilöstön edustajille keskiviikkona 28. elokuuta. Neuvottelut alkavat 3. syyskuuta.

Yhtiön tiedotteen mukaan muutoksista aiheutuva työn olennainen ja pysyvä väheneminen voi johtaa enintään 15 henkilötyövuoden vähentämiseen.
“Olemme pääkaupunkiseudulla muuttaneet organisaatiomallia toimituksen johdossa ja ensi keväänä muutamme uusiin toimitiloihin. Muun muassa nämä muutokset ja uusi tekniikka mahdollistavat työn uudelleen organisoinnin”, Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala sanoo. 
 

Työntekijät ovat ihmeissään työnantajan suunnitelmista. Etelä Suomen Median pääluottamusmies Jukka Hämäläinen sanoo, että työt eivät ole vähentyneet, vaan määrällisiä tavoitteita on nostettu ja niistä on muistutettu jo pitkään.

“Uudelleen organisoinnista pitäisi työnantajan mukaan vielä aiheutua työn olennainen ja pysyvä väheneminen. Työt ovat jokaisella entisestään lisääntyneet. Juttujen ja kuvien pitäisi olla entistä parempia ja paikallisempia, ja somessa pitäisi tehdä sisältöä entistä näyttävämmin ja vaikuttavammin”, Hämäläinen sanoo. 

Vähennykset on määrä toteuttaa osa-aikaistamalla tai irtisanomalla työsuhteita sekä muuttamalla joidenkin työsopimusten olennaisia ehtoja. Hämäläinen arvioi, että kyse on esimerkiksi työntekopaikan muuttamista. Hämäläinen pitää olennaisiin ehtoihin kajoamista rajuna ja uhkaavana toimena. 

“Edellisten isojen yt-neuvottelujen yhteydessä tätä ehtoa kuitenkin jo muutettiin, kun valtaosa yhtiön työntekijöistä suostui laajentamaan työssäkäyntialuettaan vastineeksi siitä, että irtisanottavien määrää rajoitettiin”, Hämäläinen sanoo.

Karri Kannala ei täsmennä miten työehdot muuttuvat, mutta palkanalennuksista ei ole hänen mukaansa kysymys.

 

Neuvotteluissa käsitellään myös yhtiön lehtivalikoimaa ja sen mahdollisia muutoksia. Neuvotteluiden tuloksena työntekijöiden työtehtävät työaika, työmenetelmät ja esimerkiksi työn suorittamispaikka voivat muuttua.

Vuositason säästötavoite on yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa. Työnantaja on luvannut avata henkilöstölle kanavan, jossa jokainen työntekijä voi halutessaan ehdottaa säästökohdetta. Tavoitteena on löytää muita kuin suoraan henkilötyövuosiin kohdentuvia säästöjä.

Hämäläinen sanoo luottavansa työnantajaan – tiettyyn rajaan asti.

“2,5 miljoonan euron säästöjä etsitään paljolti muualta kuin henkilökunnan vähentämisestä. Jos tuo summa säästettäisiin kokonaan henkilöstöstä, se tarkoittaisi jopa 50 hengen vähentämistä. Aiemmissa yt-neuvotteluissa säästöjä on etsitty ja löydetty hyvässä hengessä enimmäkseen muualta kuin väen vähentämisestä.”
 

Etelä-Suomen Media on osa mediatalo Keskisuomalaista, joka kertoi 22. elokuuta julkaisemassaan tiedotteessa, että konsernin alkuvuoden liikevaihto ja liikevoitto paranivat merkittävästi.

Hämäläinen iloitsee taloustilanteen parantumisesta, mutta ihmettelee miksi juuri nyt pitää aloittaa miljoonien eurojen säästökuuri.

“Työntekijät on jo nyt vedetty niin tiukille, että olisi tahdikasta ja järkevää katsoa tuottojen kertymistä pidemmälle eikä lyödä hätäjarruja heti täysillä päälle.”

Etelä-Suomen Mediassa työskentelee reilut 200 ihmistä. Se julkaisee sanoma- ja kaupunkilehtiä Uudellamaalla ja maakunnissa. Yhtiön lehtinimikkeitä ovat muun muassa LänsiväyläAamuposti, Helsingin Uutiset, Imatralainen, Tamperelainen, Turkulainen ja Keski-Uusimaa.

Lue lisää aiheista: