JSN:n hallitus: Grundström nauttii luottamusta, mutta toimiston ongelmien selvittelyä jatkettava

JSN:n kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Kai Widell

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen hallitus on käsitellyt keskiviikkona 29. elokuuta kokouksessaan Suomen Kuvalehden ja Helsingin Sanomien artikkeleissa esiin nostettuja ongelmia.
Artikkeleissa käsiteltiin muun muassa JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin johtamistapaa sekä neuvoston toimiston johtamista ja työilmapiiriä.

Hallitus on alkuviikon aikana kuullut Grundströmin lisäksi kaikkia toimiston kolmea työntekijää.
Julkisuudessa olleet ongelmat ovat koskeneet pääasiassa vuoden 2016 tilannetta.
Tällä viikolla käytyjen keskustelujen perusteella hallitus tuli siihen tulokseen, että tilanne on muuttunut paremmaksi, mutta myös uusia tukitoimia tarvitaan.

Kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hanne Aho kertoo, että Grundström nauttii yhä hallituksen luottamusta.
Tilanne toimistolla ei hallituksen mukaan ole sellainen, että sen ratkaiseminen vaatisi kenenkään eroamista tai erottamista. Sen sijaan tarkoitus on hankkia ulkopuolisen ammattilaisen apua johtamisen kehittämiseen ja tukemaan työyhteisön toimintaa.

Vuoden 2016 toimenpiteet paransivat tilannetta, mutta eivät ratkaisseet sitä. Miten pidetään huolta siitä, että tämänkertaiset toimenpiteet purevat?
”Hallitus seuraa erittäin tiiviisti toimenpiteiden etenemistä ja sitä, miten ilmapiiri ja johtaminen toimistolla kehittyvät”, Aho sanoo.

Miten on mahdollista, että toimiston ongelmat yllättivät hallituksen?
”Ryhdyimme vuonna 2016 toimenpiteisiin heti, kun ongelmat tulivat ilmi. Silloin työyhteisön toimintaa ryhdyttiin kehittämään ja ongelmat helpottivat. Hallitukseen ei oltu yhteydessä, joten olimme käsityksessä, että tilanne on parantunut. Toimiston henkilökunnan mukaan tilanne onkin parantunut vuodesta 2016. Nyt on käynyt ilmi, että lisätoimia tarvitaan, ja niihin myös ryhdytään”, Aho sanoo.

Elina Grundström nauttii edelleen Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen luottamusta. Kuva: Kai Sinervo

Julkisen sanan neuvoston toimistossa työskentelee kolme ihmistä. Toimistoa johtaa Grundström.
Julkisen sanan neuvostoon, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja käsittelee kanteluita, kuuluu puheenjohtaja Grundströmin lisäksi 13 jäsentä ja 13 varajäsentä.
Julkisuudessa olleet ongelmat ovat käsitelleet pääasiassa toimiston työtä. Jonkin verran on keskusteltu myös neuvoston työstä. Siihen hallitus ei ota kantaa.
”Hallitus ottaisi kantaa neuvoston tilanteeseen vain siinä tapauksessa, että neuvoston toimintakyky olisi uhattuna. Hallituksen arvion mukaan neuvosto on toimintakykyinen”, kerrotaan hallituksen tiedotteessa.