Otavamedian yt-neuvottelut päättyivät neljän lähtöön

Otavamedian Kodin lehdissä toukokuun lopussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena toimituksista vähenee neljä työntekijää mutta ei suorilla irtisanomisilla.

”Neljä henkilöä otti paketin. Yksi irtisanominen säästyi, koska saimme neuvottelujen aikana rakennettua yksikköön yhden uuden toimenkuvan”, sanoo pääluottamusmies Tuomo Lappalainen.

Tunnelma Kodin lehdissä on luonnollisesti ollut neuvottelujen alettua ja niiden aikana alakuloinen. Yksikön lehtiä ovat Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö.

”Toimitukset ovat kiinteitä yhteisöjä, joista nyt lähtee muutama. Neuvottelujen jälkeen menee aina jonkin aikaa päästä asiasta yli.”

Lappalaisen mukaan neuvottelujen ilmapiiri pysyi koko ajan asiallisena. Työnantaja kuitenkin näki tilanteen eri tavoin kuin työntekijäpuoli, joka yritti välittää näkemyksensä, ettei vähennyksille ole tarvetta.

”Näkemystämme ei saatu kuin pieniltä osin näkymään tuloksessa. Paketteja kuitenkin tarjottiin. Vapaaehtoisuudesta voi tietysti olla montaa mieltä, mutta lopulta on kuitenkin parempi, että tilanne saadaan ratkaistua sitä kautta.”

Koko neuvottelujen ajan niiden vaikeuskerrointa lisäsi se, että Kodin lehdissä oli paljon henkilöstöjärjestelyjä, joiden vuoksi toimitusten todellista vahvuutta oli vaikea määritellä. Väkeä oli vapailla, mutta heillä ei ollut sijaisia. Lisäksi oli työkiertolaisia, jotka nyt palaavat.

Nyt töihin jäävien kokonaismäärän Lappalainen arvioi hieman pienemmäksi kuin mitä se oli aiemmin ilman vapaalla olijoita ja työkiertolaisia. Se on kaikkiaan noin kolmekymmentä.

”Toimituksissa on ollut aiemminkin tarpeeksi töitä, joten huoli kaiken ehtimisestä on etenkin nyt neuvottelujen jälkeen esillä”, Lappalainen sanoo.