Hanne Aho: Neuvottelut kriittisessä vaiheessa

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on huolissaan työehtosopimusneuvottelujen etenemisestä. Neuvotteluaikaa on jäljellä vain viikko, mutta työnantaja on perunut huomiseksi perjantaiksi 24. marraskuuta sovitun lehdistön neuvottelutapaamisen. Lehdistön, Yleisradion ja kustannustoimittajien sopimus päättyy 30. marraskuuta.   

Aho kertoi neuvotteluiden etenemisestä SJL:n jäsenille lähettämässään kirjeessä 23.marrakuuta.

Lehdistön neuvottelut ovat jumiutuneet lomakysymykseen. Työantaja haluaisi lyhentää lomia esimerkiksi ostamalla kertakorvauksella talviloman pois nykyisiltä työntekijöiltä ja lyhentämällä alalle tulevien ja työpaikkaa vaihtavien lomaoikeutta. Vuosiloma saattaisi lyhentyä jopa kolme viikkoa.

Lomaoikeus hiertää myös kustannustoimittajien neuvotteluja. Aho puolustaa voimakkaasti työntekijöiden oikeutta pitää lomaa.

“Talviloma on työnantajan mielestä liiallinen loma ja se pitäisi saada työehtosopimuksesta pois. Olemme asiasta tietenkin täysin eri mieltä: tiedämme että talvilomaviikko on kustannustoimittajille erittäin tärkeä ja edes sen kompensoiminen rahalla ei riitä.”

Kustannusalan neuvotteluissa liitto tähtää myös palkkatason nostamiseen. Kustannustoimittajien palkkataso on muuta media-alaa alhaisempi.

Aho kirjoittaa, että Journalistiliiton tavoitteena on tehdä sopimus ajallaan.

“Työehtosopimusneuvottelut ovat aina molemmille osapuolille osin omista tavoitteista luopumista, mutta sopimuksen solmiminen on kuitenkin mahdotonta silloin, kun toisen osapuolen vaatimukset ovat epärealistisia.”

Työnantaja on todennut, että palkankorotusvaraa ei juuri ole. Aho muistuttaa, että SJL:n palkankorotusesitys on työmarkkinoiden yleisen korotuslinjan mukainen. Työnantajan varsinaista esitystä liitto ei ole saanut.

Aho kertoo kirjeessä myös, että Yleisradion neuvottelut ovat edistyneet hyvän neuvottelutavan mukaisesti lähes joka päivä neuvotellen, mutta
isoissa asioissa osapuolet ovat edelleen etäällä toisistaan. Näkemyserot liittyvät työaikaan.

“Työnantajan tekemien työajan lisäysesitysten määrä ja laajuus on aiempiin työehtosopimusneuvotteluihin verrattuna mittava. Työaikaa tai ‘joustavuutta’ emme voi työnantajan esittämässä määrin lisätä. Tämän olemme myös työnantajalle selkeästi ilmaisseet.”  

Elokuva- ja tv-tuotantojen sekä MTV:lle uutisia tuottavan Mediahub Helsingin työehtosopimusneuvottelut ovat viivästyneet pari viikkoa Ict-alan lakonsovittelun takia. Yleisradion freelancetyötä koskevan Yhtyneet-sopimuksen neuvottelut ovat käynnissä Yleisradion kanssa.

Vuokratyötä teettävän Mediaringin ja Sanoman radioiden sopimukset linkittyvät tuotantoyhtiöiden ja lehdistön sopimusten etenemiseen.

Journalistiliiton valtuusto kokoontuu käsittelemään neuvottelutilannetta perjantaina 1. joulukuuta. Av-käännöstoimistojen neuvottelut alkavat 4. joululuuta.


Lue myös

Mitä tarkoittaa sopimukseton tila? Kokosimme tes-sanaston (Journalisti 23.11.2017)