Sju tvingas gå från Svenska Yle

Sju personer sägs upp och antalet årsverken minskar med 20. Samarbetsförhandlingarna vid Svenska Yle avslutades i fredags och i går offentliggjordes resultatet av förhandlingarna.

Samarbetsförhandlingarna, som inleddes den 15 mars, omfattade 161 anställda vid Svenska Yle. Markus Ekholm, förtroendeman på Svenska Yle säger att det känns illa.

”Sju duktiga kolleger förlorar jobbet. Det är en liten arbetsplats och vi känner varandra väl. Många tycker att det känns jobbigt.”

Markus Ekholm påpekar att ”kampen inte är över än” när det gäller de uppsagda. Det finns nämligen frysta tjänster som borde erbjudas dem som mist jobbet.

På Svenska Yle fortsätter nu organisationsreformen.

”Nu börjar omplaceringen av folk.”

När samarbetsförhandlingarna inleddes meddelade arbetsgivaren att upp till 18 personer kunde mista sitt jobb. Att antalet är betydligt lägre än det är många lättade över, säger Markus Ekholm och påpekar att han är glad över att arbetsgivaren lyssnade på fackets kreativa lösningar.

”Vi föreslog en massa saker som kunde minska antalet uppsagda – utan lönesänkningar.”

En sådan lösning var att komma överens hur anställda skulle ta ut innestående semestrar.

”Många har haft väldigt många sparade semesterdagar. Nu har vi kommit överens hur de ska tas ut, vikarier kommer inte att anställas. Den här lösningen sparade oss två årsverken”, säger Markus Ekholm.

I en intervju för Journalisten 24 mars sade Svenska Yles direktör Marit af Björkesten att Yle antagligen har fler samarbetsförhandlingar framför sig.

Markus Ekholm, hur påverkar återkommande samarbetsförhandlingar arbetet?

”Journalister är väldigt plikttrogna och sträcker sig till mycket men folk blir osäkra och osäkerheten gör dem stressade. Det är illa.”

Enligt Svenska Yle är det är än så länge oklart hur förhandlingsresultatet påverkar anställda med tidsbundna kontrakt.

 

Läs även:

Journalisti – Journalisten 24 mars

Journalisti – Journalisten 3 maj