Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on jakanut ensimmäisen Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen journalisteille.
Parhaana työtä palkittiin Yle Radio 1:n keskusteluohjelma Horisontin jakso Pitääkö ruokahävikki yllä leipäjonoja.
Ohjelman ovat toimittaneet Kirkon tiedotuskeskuksen toimittajat Anna Patronen ja Ville Talola.
”On tärkeää peilata yhteiskunnan ja jo vähän rapautuneen hyvinvointivaltion tilaa ja heijastuksia leipäjonojen kautta. Asianosaisille eli kokemusasiantuntijoille oli ohjelmassa annettu puheoikeus eli heitä oli haastateltu. Myös muut haastateltavat oli valittu monipuolisesti”, raati perustelee.
Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksella halutaan tukea ja tuoda esille laadukasta journalismia köyhyydestä tekeviä toimittajia ja toimituksia. Samalla halutaan antaa köyhyyttä kokeneille ihmisille mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten media kuvaa heidän todellisuuttaan. Tunnustus on tarkoitus jakaa vuosittain.
Tunnustuksen saajat valitsi kokemusasiantuntijoiden raati, joka koostui omakohtaisesti köyhyyttä kokeneista ihmisistä.
EAPN Itävallan verkosto, Die Armutskonferenz, on palkinnut vuodesta 2010 journalisteja, jotka kirjoittavat kunnioittavasti köyhyydestä ja köyhyyttä kokeneiden elämästä analysoiden sosiaalisia ja taloudellisia syitä.
Itävallan verkosto haluaa levittää palkintoa muihinkin maihin, joissa toimii EAPN:n jäsenverkostoja. Suomen lisäksi mukana ovat Unkarin, Kroatian, Islannin ja Saksan verkostot. Ensi vuonna kilpailu laajenee edelleen uusiin maihin.
Ensimmäisen kunniamaininnan raadilta saivat toimittajat Anu Silfverberg ja Reetta Nousiainen. Maininnan sai Long Play -mediapalvelussa julkaistu juttu Ilmaista työtä tarjolla. Raati kiitti työtä faktapohjaisuudesta ja laadukkaasta, tutkivasta journalismista.
“Yksilöiden kokemukset kertovat laajemmasta ihmisten hyväksikäytöstä, orjatyöstä, jolla on hallituksen siunaus.”
Toinen kunniamaininta luovutettiin Kotiliesi-aikakauslehden jutulle Vähällä rahalla, toimittajina Riitta Lehtimäki ja Pauliina Susi. Jutun valokuvasivat Sampo Korhonen, Anton Reenpää ja Jyrki Johannes Tervo.
”Juttu oli kokonaisuutena selkeä ja toi kaikista parhaiten esiin, mitä köyhän elämä on realistisesti”, raadin perusteluissa kerrotaan.