Vierailijaprofessori uskoo toimittajien omistamien julkaisujen kasvuun

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi valittu Hanna Nikkanen uskoo toimittajien perustamien ja omistamien julkaisujen määrän lisääntyvän tulevaisuudessa.

Uudet, nyt alalle opiskelevat toimittajat ovat tässä tärkeässä roolissa, hän sanoo.

“Olen itse tullut alalle vanhassa maailmassa, mutta iso osa työhistoriastani on ollut itsenäistä tekemistä itse perustetuissa välineissä. Olen siis elänyt molemmissa maailmoissa ja siinä murroksessa, jossa toimittajien roolit ovat alkaneet muuttua”, muun muassa STT:n ulkomaantoimittajana, Voiman verkkojulkaisu Fifin päätoimittajana sekä Long Playn perustajajäsenenä toiminut Nikkanen sanoo.

“Olen suht’ optimistinen sen suhteen, että vaikka yhdentyyppiset työpaikat ovat vähentyneet, kaikkea ei ole menetetty. Laatujournalismi ei lopu, vaikka sitä ei tehtäisi samoissa paikoissa kuin ennen”, hän sanoo.

Yrittäjyyskouluttajaksi Nikkanen ei silti Tampereelle ole menossa. 

“En halua nähdä tulevaisuutta, jossa kaikkien on mentävä suoraan koulun penkiltä start up -yrittäjiksi.”

Nikkanen aloittaa tehtävässään ensi vuoden elokuussa. Hän haluaa antaa opiskelijoille välineitä toteuttaa monimutkaistuvaa maailmaa selvittävää journalismia muuttuvassa mediaympäristössä. Listalla on oppeja tutkivan journalismin perustyökaluista, sähköisen ympäristön hyödyntämisestä ja kansainvälisestä yhteistyöstä. 

Journalistiikan vierailijaprofessorin tehtävään oli tällä kertaa runsaasti hakijoita. Aluksi tehtävän hakuaikaa jouduttiin jatkamaan vähäisen hakijamäärän takia. Jatkoajan jälkeen kiinnostuneita oli kuitenkin jo peräti 23. Hakijoita on ollut enemmän vain kerran aiemmin. 

34-vuotias Nikkanen on Tampereen vierailijaprofessoreista nuorin. Valintaryhmän mielestä hän oli journalistisen kokemuksensa ja osaamisensa puolesta vakuuttava valinta. Valinta kertoo päätöksen tehneiden mukaan profession muutoksesta. 

”Nikkanen edustaa uuden sukupolven laatujournalismia. Merkitystä valinnassa oli paitsi hänen opetussuunnitelmallaan myös sillä, että hän on kokenut kouluttaja. Uskon Nikkasen olevan myös opiskelijoiden kannalta mieluisa valinta”, viestinnän, median ja teatterin yksikön johtaja Heikki Hellman sanoi Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Professuurin tavoitteena on lähentää toisiinsa journalistiikan kentän ammattilaisten kokemusta sekä journalismin opetusta ja tutkimusta. Vuoden mittainen tehtävä alkaa elokuun alussa. 

Tällä hetkellä professuuria hoitaa konkariulkomaantoimittaja Rauli Virtanen.

Marja Honkonen