Journalistin uusimman numeron (10/21) Näinkö on? -palstalla esitetään haastateltavalle, MTV:n uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiaiselle väite, johon minutkin on ympätty mukaan. Väite kuului seuraavasti: ”Kuulut MTV:n Vesa Kallionpään, IS:n Timo Haapalan sekä IL:n Mika Koskisen ja Juha Keskisen muodostamaan ’Inhoamme Marinin naishallitusta’- salaseuraan.”
Kaikille Journalistia lukeville lienee selvää, että kyseessä on humoristinen palsta. Minusta on silti väärin ja matalaotsaista, että Journalistin toimitussihteeri Manu Marttinen lyö huumorin varjolla minuun naisten inhoajan leiman. Jutusta ei käy ilmi, miksi ja millä perustein kirjoittaja väitteen tekee.
Katson, että tällainen leimaaminen on häpeällistä ja tuomittavaa, erityisesti alan ammattilehdessä.
Olen arvostellut voimakkaasti Sanna Marinin (sd.) hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa sekä maahanmuuttopolitiikkaa, jälkimmäistä lähinnä humanitäärisen maahanmuuton osalta.
Kaikki juttujani lukeneet tietävät, että kohtelen poliittisia päätöksentekijöitä tasapuolisesti ainakin siinä, etten viittaa enkä edes vihjaa kantaa ottavissa kirjoituksissani poliitikkojen sukupuoleen, ikään tai muihin vastaaviin seikkoihin. Tämä koskee niin nykyistä kuin aikaisempiakin hallituksia ja niiden jäseniä. Journalisti olisi voinut tarkistaa asian esimerkiksi tekemällä joukon Google-hakuja tai vierailemalla Alma Median arkistossa.
Kerran ehkä hieman poikkesin säännöstä, kun kirjoitin (IL 4.3.2020), että hallitus on talouspolitiikassaan kuin ”ompeluseura, joka ei näe kutimiaan pidemmälle”. Silloin peräänkuulutin vaikuttavia talous- ja työllisyyspoliittisia päätöksiä.
Minua saa arvostella. Kestän sitä mielestäni erittäin hyvin. Näin on varsinkin silloin, kun minua arvostellaan aiheesta.
Mika Koskinen
Iltalehden talouden ja politiikan toimittaja
Toimitus vastaa: Journalistin Näinkö on? -juttusarjassa media-alan näkyvissä tehtävissä olevat joutuvat vastaamaan väitteisiin, jotka ovat humoristisia, piikitteleviä sekä usein hyvin kärjistettyjä. Palstan väitteiden kautta toimitus haluaa käsitellä journalisteihin ja media-alaan liittyviä ennakkoluuloja. Yksi sellainen on, että politiikan toimittajat suhtautuisivat Sanna Marinin (sd.) hallitukseen sen edeltäjiä kriittisemmin siksi, että puolueiden johdossa on joukko nuorehkoja naisia. Jutussa esitetty, kärjistetty ja humoristien väite politiikan toimittajien hallituskriittisestä salaseurasta kohdistui tähän ennakkoluuloon, ei niinkään siinä mainittuihin toimittajiin. Kuten Ilkka Ahtiainen jutussa sanoo, ei politiikan toimittajilla voi olla erityistä tunnesidettä hallitusta kohtaan, puolesta tai vastaan.
Journalisti on journalistisen perustein tehty ammattilehti. Meitä koskevat samat periaatteet ja säännöt kuin muitakin journalistisia julkaisuja. Siksi olemme kriittisiä seuraamiamme aiheita ja toimijoita kohtaan – siis media-alaa ja journalismin tekijöitä kohtaan. Journalistin yksi tehtävä on käydä avointa, mediakriittistä keskustelua. Näin aiomme toimia myös jatkossa.
Marja Honkonen, Journalistin (vt.) päätoimittaja
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena