Näinkö on?

Olet vähän kaappipersu, Ilkka Ahtiainen

MTV Uutisten päätoimittaja arvostaa laaja-alaisia yleispoliitikkoja, eikä edes Tampereen yliopisto tehnyt hänestä vihervassaria.

Maikkarin uutistoiminnalla menee takavuosien vaikeuksien jälkeen hyvin. Näin se homma kääntyy, kun toimintaa johtaa mieskaksikko.
Onhan meillä toimituspäällikkönä Mona Haapsaari, joka edustaa naissukupuolta menestyksessämme. Totuus on, että Merja Ylä-Anttilan johdolla Maikkarin uutiset kaivautui ylös suosta, jonne se aikanaan päätyi.


Olet aktiivinen reserviläinen ja entinen Saksan-kirjeenvaihtaja. Toimitusten johtamisessa voisi olla enemmän preussilaista sotilaskuria.
Moni yllättyisi, jos tietäisi, miten preussilaista tv-tuotantojen tekeminen on. Se on todella kurinalaista ja järjestelmällistä hommaa. Toimitukset ovat luovien ihmisten yhteisöjä, joten en usko, että “äksiisillä” ja simputuksella voisi kovin hyvin motivoida toimittajia.


Kuulut MTV:n Vesa Kallionpään, IS:n Timo Haapalan sekä IL:n Mika Koskisen ja Juha Keskisen muodostamaan ”Inhoamme Marinin naishallitusta” -salaseuraan.
Minulla ei ole tunnesidettä Marinin hallitukseen – ei puolesta eikä vastaan.


Ihailet Jussi Halla-ahon ajattelua. MTV:n toimituksessa moni ihmettelee innokkuuttasi.
Halla-aho on yksi kiinnostavimmista poliittisista hahmoista Suomessa, mutta edustan sellaista toimittajasukupolvea, joka arvostaa enemmän laaja-alaisia yleispoliitikkoja kuten Ben Zyskowicz, Suvi-Anne Siimes tai vaikka Jan-Erik Enestam.


Isäsi oli armeijan lentäjä. Sinä päädyit vasemmistoajatuksistaan tunnetun Kaarle Nordenstrengin oppiin Tampereen yliopistoon. Siitä ei tullut kotoa kiitoksia.
Hain Tampereen yliopistoon äidin neuvosta, siinä ei isällä ollut osaa. Täytyy sanoa, että se oli erinomainen neuvo äidiltä.


Haaveilit teini-ikäisenä ammattiviulistin urasta, mutta se olisi ollut liikaa isällesi.
Isäni on ihan armoton musiikkimies, joka innosti, kannusti ja vähän painostikin minua musiikkiharrastuksen pariin. Kyllä se oli itsestä kiinni, ettei minusta tullut ammattimuusikkoa. En vain ollut tarpeeksi hyvä.


Olet Tampereen maisteri ja elävä esimerkki siitä, että Tampereen yliopisto ei tee ihmisestä ”vihervassaria”.
Opiskeluaikani eli 1990-luvun puoliväli oli tosi epäpoliittista aikaa, eikä politiikalla ollut minkäänlaista osaa meidän opinnoissamme. Jos joku vasemmistoaate olisi puhaltanut siellä, se ei olisi tehnyt minusta vihervassaria.


Olet vähän kaappipersu, mutta julkisessa työssä kaapissa oleminen on käytännössä mahdotonta.
Miten niin vähän! Jos somejulkisuudessa vähänkään nostaa esiin humanitaarisen maahanmuuton haittapuolia, siitä saa persu-polttomerkin välittömästi.


Kannatat toimittajien poliittisten kantojen selvittämistä ja tulosten julkistamista.
Ainakin yleisön palautteen mukaan toimittajien kannat selviävät rivien välistä, joten ei tätä kannata selvittää. Kannatan sitä, että toimituksissa on eri taustaisia ja aatesuuntaisia ihmisiä. Mielestäni MTV:n uutisissa olemme onnistuneet tässä suhteessa hyvin.


Olet kirjoituksissasi vastustanut voimakkaasti hallituksen koronatoimia. Ruotsin koronalinja olisi ollut sinusta parempi.
Ruotsille ei ollut kunniaksi koronan alkuvaihe, mutta nyt Ruotsi on ihan parasta A-ryhmää, jos vertaa kuolinluvuissa verrokkimaihin. Olen koettanut seurata tarkoin sitä, mitä haittavaikutuksia hallituksen rajoitustoimilla on ollut.


Olet jättänyt kahdesti JSN-päätöksestä eriävän mielipiteen ja jäänyt vähemmistöön äänin 11 – 2. Huomaat usein muutenkin jääväsi mielipiteinesi vähemmistöön.
Pystyn näissä JSN-tapauksissa hyvin seisomaan kantani takana. Kannattaa muutenkin joskus olla eri mieltä, jos ryhmäpaine tuntuu ajavan samanmielisyyteen.


Olet helposti lähestyttävä pomo varsinkin, jos tajuaa olla kanssasi samaa mieltä.
Olen hyvä pomo, ja jos joku on tästä eri mieltä, hän on väärässä.

Näinkö on -juttusarjassa esitetään kohtuuttomia väitteitä. Sarjan aiemmat osat voit lukea täältä.

Iltalehden Mika Koskisen vastine

Ilkka Ahtiainen, 49

MTV Uutisten uutispäätoimittaja vuodesta 2020. Työskennellyt MTV:llä vuodesta 2012 lähtien.

Työskenteli aiemmin Helsingin Sanomissa yli kymmenen vuotta kaupunkitoimituksessa, politiikan toimittajana ja Saksan ja Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana sekä Sunnuntai-toimituksen uutispäällikkönä ja vt. esihenkilönä.

Saksankielisten maiden kulttuurijärjestön Finnland Institutin säätiön hallituksen jäsen, Karjalan Liiton Vuoksen Säätiön hallituksen jäsen ja Sotaveteraaniliiton viestintätoimikunnan jäsen.

Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi.

Harrastaa jalkapallon katselua, ”reserviläistouhuja”, viulunsoittoa ja Rotary-toimintaa.

Naimisissa, kaksi lasta. Asuu Helsingissä.