Liitto

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Käräjäoikeuden näkemys yt-neuvottelujen toteuttamisesta on merkittävä. Se totesi, että neuvottelut pitää käydä yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi. Tuloksia ei voi päättää ennakkoon.

Laki edellyttää, että työnantaja antaa ajoissa tiedot aiottujen toimenpiteiden perusteista. Oppilaitos suunnitteli opetuslinjojen lopettamista, mutta ei perustellut suunnitelmaansa. Se ei antanut linjojen kannattavuustietoja eikä pyydettäessä työntekijöille lisätietoja.

Vaihtoehtoja suunnitelmien kohteena olevien työntekijöiden määrän rajoittamiseksi ja seurausten lieventämiseksi ei käsitelty. Niitä olisivat voineet olla esimerkiksi kouluttaminen, uudelleensijoittaminen, työ- ja työaika- ja vapaajärjestelyt sekä eläkeratkaisut.

Neuvotteluihin oli kutsuttu vain osa työntekijöistä, vaikka suunnitelmat vaikuttivat muihinkin. Oikeuden mielestä tämä kertoi siitä, että ratkaisut oli tehty jo ennen neuvotteluja.

Oikeuden mukaan työnantaja oli toiminut yt-lain vastaisesti vähintään huolimattomuuttaan. Kaikki kantajan vaatimukset tuomittiin hänen hyväkseen, ja irtisanottu opettaja sai roiman hyvityksen.