Liitto

Journalisti täyttää tänä vuonna sata vuotta

Journalisti viettää vuonna 2024 satavuotisjuhliaan. Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran huhtikuussa 1924, nimellä Sanomalehtimies-Journalisten. Se on ollut nimeltään Journalisti vuodesta 1993 alkaen.

Juhlavuoden aikana Journalistin verkkosivuilla julkaistaan Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun kansainvälisten journalistiopiskelijoiden kolumneja. Kirjoitussarjan on tuottanut lehden väistynyt päätoimittaja Maria Pettersson apunaan toimitusharjoittelija, Haaga-Heliassa opiskeleva Seblewongel Tariku.

”Maahanmuuttajajournalistien äänten kuuleminen on monin tavoin tärkeää”, Tariku sanoo.

Tarikun mukaan maahanmuuttajien kokemukset jäävät edelleen jossain määrin katveeseen suomalaisessa journalismissa.

”Siksi maahanmuuttajajournalistien on hyvä päästä jakamaan ajatuksiaan nimenomaan kantasuomalaisille journalisteille”, Tariku sanoo.

”Lisäksi kaikki näkyvyys on todella hyväksi näille kirjoittajille. Kirjoitussarja tekee omalta osaltaan heitä tunnetuksi Journalistiliiton piirissä ja tekee samalla liittoa tutuksi heille. Tällainen on hyvää verkostoitumista.”

Tarikun mukaan kirjoitussarja voi omalta osaltaan auttaa kaventamaan kantasuomalaisen ja maahanmuuttajien tekemän journalismin välistä kuilua.


Satavuotisjuhla näkyy Journalistissa muutenkin. Printtilehden takasivulla julkaistaan juhlavuoden ajan kuvittajien ja sarjakuvantekijöiden näkemyksiä Journalistista, median historiasta ja sen tilasta nyt sekä Journalistiliiton eri jäsenryhmien työelämästä. Sarjan aloittaa tässä numerossa tulevaisuusvisioillaan kuvittaja Tuomas Kärkkäinen.

Petterssonin päätoimittajakaudella Journalistin printti- ja verkkolehti uudistettiin. Lehti on nyt entistä paremmin kiinni ajankohtaisissa asioissa ja pyrkii palvelemaan myös Journalistiliiton uusia jäsenryhmiä, kuten elokuva- ja tv-tuotantojen tekijöitä.

”Lukijatutkimusten perusteella lehti on Petterssonin aikana ollut parempi kuin koskaan”, vt. päätoimittaja Manu Marttinen sanoo.

Journalistin satavuotisjuhlat näkyvät myös Journalismin päivän ohjelmassa. Journalismin päivä järjestetään useamman vuoden tauon jälkeen jälleen 10. lokakuuta Helsingin Lasipalatsissa.

Journalismin päivän sisällöstä samoin kuin muista satavuotisjuhlallisuuksista on luvassa lisätietoa vuoden mittaan.