Liitto

Journalistin historiaa: Toimittajien jätettävä sudet rauhaan, vetoavat metsästäjät

”Viime viikkoina jälleen ajankohtaiseksi tulleiden susiuutisten johdosta allekirjoittaneet järjestöt ovat huolestuneina panneet merkille sen tavan, millä eräät päivä- ja viikkolehdet ovat näitä uutisia käsitelleet. Susijahdista on tehty etusivun juttuja ja jahtiin osallistuvista pyssymiehistä jonkinlaisia kansallissankareita.”

Neljä järjestöä kirjoitti 50 vuotta sitten Sanomalehtimieheen vetoomuksen, jossa toimittajia muistutettiin heidän vastuustaan susikeskustelun lietsojina. Lehdistön ei tulisi pönkittää vanhoja ennakkoluuloja vaan jakaa oikeaa tietoa uhanalaisen suden elintavoista. Nyt osa lehdistä teki maakunnallisista susijahdeista sankarijuttuja.

Mielipidekirjoituksen allekirjoittajina oli edustajia neljästä järjestöstä: Suomen luonnonsuojeluliitosta, Maailman luonnonsäätiöstä, Natur- och miljövärdistä sekä myös Metsästäjäin keskusjärjestöstä. Metsästäjät ja luonnonsuojelijat toteavat kirjoituksessa, että kaikki vastuulliset metsästäjät tuomitsevat susijahdit, ja että susi olisi mahdollista rauhoittaa kokonaan.

”Panemalla susijahdeista kertovat jutut oikeisiin mittasuhteisiin asenteita ehkä pystytään muuttamaan niin, että kukaan ei lähde mukaan tietämättömyyttään ja väärän kunnian toivossa.”