Liitto

Aku-Pekka Mölsä oli pätkätyöläisenä lähes 25 vuotta ennen kuin tärppäsi

Toimittaja Aku-Pekka Mölsän pätkätyöhistoria on pitkä ja leveä. Hän on työskennellyt toimittajana eri mittaisissa työsuhteissa vuodesta 1998 lähtien kolmessatoista eri lehdessä, joista osassa moneen kertaan.

Neljännesvuosisadan mittaisen uran aikana ovat tulleet tutuksi Pieksämäen Lehti, Länsi-Savo, Uutisvuoksi, Uutis-Jousi, Viikkosavo, Koillis-Savo, Pitäjäläinen, Matti ja Liisa, Pielavesi-Keitele, Soisalon Seutu ja Warkauden Lehti.

Hän on työskennellyt toimittajana, tuottajana, urheilutoimittajana, verkkotoimittajana ja uutisten lukijana.

Viime syksynä Mölsä sai vihdoin elämänsä ensimmäisen vakituisen työpaikan – 45-vuotiaana. Nyt hän on Iisalmen Sanomien ja Savon Sanomien yhteistoimittaja.

”Yksi stressitekijä on nyt poistunut. Aina kun määräaikainen sopimus oli päättymässä, piti kysyä jatkoa tai etsiä uutta työpaikkaa, ja tätä stressiä ei enää ole”, Mölsä sanoo.


Työsopimuslain mukaan työsopimus tulee tehdä aina toistaiseksi voimassa olevaksi eli vakituiseksi työsopimukseksi ellei määräaikaisuudelle ole perusteltua ja hyväksyttävää syytä. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi sijaisuudet, tilapäiset työtehtävät ja projektit tai opiskeluun liittyvä harjoittelu.

Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto sanoo, että yli 20 vuotta kestävät määräaikaisten työsuhteiden putket ovat media-alalla hyvin harvinaisia.

Aallon mukaan työnantajat voivat ajatella virheellisesti, että määräaikainen työsuhde olisi heille hyödyllisempi.

”Työsopimusten ketjuttamisesta ei ole työnantajalle oikeastaan mitään hyötyä verrattuna vakituiseen työsopimukseen. Vastaavasti työntekijälle vakituinen työsuhde on iso asia, mutta ei sekään takaa sitä, että työpaikka olisi ikuinen”, Aalto sanoo.

Selvä enemmistö media-alan työsuhteisista on vakituisessa työsuhteessa. Journalistiliiton työmarkkinatutkimukseen vastanneista vain noin viisi prosenttia ilmoitti olevansa määräaikaisessa työsuhteessa.


Mölsän pätkien pituudet ovat vaihdelleet. Lyhyimmillään ne kestivät vain kaksi päivää, mutta tyypillisesti määräaikaisuudet olivat vuoden tai puolentoista vuoden mittaisia. Monia työsuhteita myös ketjutettiin, mutta lopulta ne aina päättyivät.

Lomia hän pystyi pitämään melko säännöllisesti, mutta ei joka vuosi.

”Suunnilleen joka toinen vuosi olen pystynyt pitämään vähän pidemmän loman riippuen sopimuksen kestosta.”

Työpaikan saamista edelsivät monet keskustelut toimituksen johdon kanssa. Mölsä jäi valitsematta Savon Sanomissa vuosi sitten avautuneeseen paikkaan. Siitä lähtien hän oli asiassa aktiivinen yhdessä pääluottamushenkilön kanssa, ja allekirjoitti työsopimuksen syyskuussa 2022.

”Nyt minun täytyy pystyä pitämään tämä työpaikka ja osoittaa, että olen ansainnut tämän.”