Miltä kuulostaisivat freelancereiden minimipalkkiot, joita mediatalojen olisi pakko noudattaa?
Ne voisivat tulla voimaan, jos Euroopan komissiossa käsiteltävänä oleva itsensätyöllistäjien kollektiivinen neuvotteluoikeus etenee kaikkein laajimmassa muodossaan.
Journalistiliitto ja sen jäsenyhdistys Suomen freelance-journalistit jättivät helmikuussa lausuntonsa, joissa ne ilmoittavat kannattavansa freelancereiden mahdollisimman laajoja kollektiivisia neuvotteluoikeuksia.
”Tällöin voitaisiin tehdä työehtosopimuksia muistuttavia sopimuksia yritysten tai yritysten yhteenliittymien kanssa. Niissä sovittaisiin freelancereiden minimipalkkioista. Se olisi huikean iso juttu freelancereille”, Journalistiliiton juristi Hannu Hallamaa sanoo.
Journalistiliitto edustaisi freelancereita ja neuvottelisi minimipalkkioista todennäköisesti mediayritysten tai niitä edustavan järjestön kanssa. Tällä hetkellä freelancerin pitää useimmiten neuvotella mediayhtiön kanssa yksin. Sitovia minimipalkkioita ei ole.
Yksinyrittäjien asemaa on yritetty parantaa Brysselissä koko 2000-luvun ajan. Euroopan komission kilpailuosasto alkoi selvittää neuvotteluoikeuden etenemistä viime vuonna.
Itsensätyöllistäjien asiaa vauhdittaa Euroopan unionissa kansainvälinen mediajulkisuus, jossa nostetaan usein esiin alustojen kautta työskentelevien ruokalähettiyrittäjien heikko asema. Myös kulttuuri- ja viestintäalan freelancereiden ongelmia on pidetty esillä jo kauan.
”Todennäköisesti ensi vuoden alkupuoliskolla komissiolla on valmis esitys siitä, mitä tehdään”, Hallamaa sanoo.
Tällä hetkellä Suomessa vain Yleisradiolla on freelancereiden oma työehtosopimus eli Yhtyneet-sopimus, jossa on sovittu sitovasti palkkiosta.
Sitovat minimipalkkiot olisivat Suomen freelance-journalistien puheenjohtajan Maria Markuksen mielestä todella tervetullut muutos koko media-alalle.
”Freelancerit tienaavat noin puolet siitä, mitä työsuhteiset journalistit. Kyllä sitä pitäisi saada ylöspäin”, Markus sanoo.
Freelancereiden työmarkkinatutkimuksen mukaan vuonna 2018 freelancereiden verottajalle ilmoittama vuositulo oli keskimäärin 26 300 euroa, mikä tarkoittaa noin 2 200 euron kuukausiansiota.
Tällä hetkellä freelancereiden yhdistys antaa vain palkkiosuosituksia, joita kaikki mediatalot eivät noudata. Päivitetyt palkkiosuositukset vuodelle 2021 julkaistiin helmikuussa.
”Monet jäsenet ovat sitä mieltä, että ne ovat aivan epärealistisia. Tällä hetkellä jokainen freelancer neuvottelee yksin. Onhan yksi pieni freelancer todella huonossa neuvotteluasemassa suhteessa isoihin mediataloihin”, Markus sanoo.