Journalisten

”Man har pengar eller tid”

Har en frilans råd med semester? Vi ställde frågan till två erfarna frilansföretagare och bad också om svar av andra frilansar genom en öppen webb-enkät.

Illustratören Sanna Manders arbetsrum i Kronohagen i Helsingfors är ljust med färgglada inslag av egna illustrationer. Det är bara några veckor kvar tills en stor del av finländarna inleder sitt semesterfirande och utanför är det redan över tjugo grader varmt.

Hur tänker frilansar och andra som sysselsätter sig själva om det här med att ha semester? Vi ställde frågan till Sanna Mander och till den grafiska formgivaren Rikard Lassenius, som cyklat till Manders arbetsrum enkom för att diskutera sina sommarplaner.

”Jag har ritat ombord på Silja Line, jag har ritat på Kanarieöarna och jag ritat sena kvällar på sommarstugeterrasser”, säger Mander.

När Mander åker på semester med familjen packar hon alltid med sin bärbara dator och sin elektroniska ritskärm. Familjen är van och enligt Mander är vardagslivet ofta ett pussel med olika tidtabeller som ska passas ihop. Inför deadline jobbar hon extra mycket men är det lugnare kan hon vara ledig mitt i veckan och göra något helt annat, till exempel föra ett barn till tandläkaren och sedan fördriva resten av dagen på olika muséer.

”Som illustratör är det svårt att säga när man är ledig och när man jobbar. Jobbar jag med barnböcker gör jag till exempel research när jag läser för mina barn på kvällarna.”

 

Lassenius säger att han är dålig på att ta ledigt men konstaterar att han inte jobbar över huvudtaget när han väl är ledig – han äger inte heller någon bärbar dator.

”Jag har alltid haft den inställningen att det är något fel på ens jobb om man längtar till sommarlovet eller till att det äntligen ska bli fredag och ledig helg.”

Lassenius jobbar med visuella företagsbilder, webbplatser och koncept för TV-program. De senaste två somrarna har han varit bland annat producent för Stugor med Kasper Strömman men årets sommarplaner är fortfarande öppna.

”Det är långt till sommaren”, säger han.

Lassenius fru är också frilansföretagare och paret har två barn.

”Vi har båda ganska flexibla jobb så vi kan vid behov ta kvällsskift eller morgonskift så att den ena är med barnen. Nu är de så stora att de har läger och annat på sommaren men vi ska nog göra en gemensam resa också.”

 

Mander illustrerar bland annat bokomslag, förpackningar och affischer. I Finland är hon aktuell med Prinsessmålarboken och Rööluvån, som utkom i fjol, men en stor del av kunderna finns utomlands.

”Just nu är finsk illustration och finskt mode hett och jag jobbar mycket mot Sverige och England.”

I sommar åker Sanna Mander på stugsemester med sin familj och mellan varven levererar hon arbeten åt sina uppdragsgivare.

”När man jobbar med böcker är det mycket som ska göras under somrarna inför höstens bokmässor.”

Hur ekonomin går ihop under semestern är inget som bekymrar Mander speciellt mycket.

”Inkomsterna skiftar hur som helst från en månad till en annan och med stora klienter kan det ta upp till ett år innan pengarna kommer på kontot. Därför blir jag heller inte stressad om det emellanåt inte kommer nya uppdrag. Veckovis är vi nästan helt utan pengar men min man har ett fast jobb så vi kan alltid betala hyran.”

 

Lassenius säger att han under åren blivit bättre på att planera sin ekonomi men konstaterar att det inte är lätt att lägga undan pengar eftersom marginalerna är små. Han började som företagare i början av 1990-talet och har lärt sig att inte stressa genast när det finns färre uppdrag.

”Många tror att en frilans är fri som en fågel men antingen har man pengar eller tid. Man går enligt kundens tidtabell.”

Så här gjorde vi:

Info om enkäten Har en frilans råd med semester skickades till medlemmar i Finlands frilansjournalister och till medlemmar i FAO, Radio- och tevejournalisternas frilansavdelning.

En öppen inbjudan att delta i enkäten lades också ut via sociala medier.

I den tvåspråkiga enkäten (svenska och finska) ingick 10 frågor, varav 5 berörde bakgrundsinformation 5 frågor om frilansens semester.

På enkäten svarade:

Sammanlagt 78 personer.

55 kvinnor, 21 män och 2 som inte ville definiera sitt kön.

42 personer som jobbat mer än 11 år i branschen.

38 frilansar inom pressen, 24 frilansar inom teve eller radio, 12 fotografer, 12 översättare och 6 personer med annan titel, bland andra grafiker och förlagsredaktörer.

29 personer som jobbar genom frilansskattekort, 27 personer som jobbar som enskild näringsidkare, 9 personer som är företagare i aktiebolag och 6 personer som jobbar genom andelslag.