Journalistiliiton hallituksen 2015–2018 jäsenet haluavat vahvistaa jäsenpohjaa ja luoda media-alalle yhteisiä pelisääntöjä.
Hanne Aho (pj)
41, Suomen Aikakauslehdentoi-mittajain liitto SAL. Ennen valintaa SAL:n puheenjohtaja, Otavamedian pääluottamusmies, SJL:n viime kauden valtuutettu. Suomen Kuvalehden graafikko.
”Media-alan toimintaympäristöä pitää vakauttaa, keinovalikoima on laaja. Ymmärrystä kaikkien osapuolten välillä pitää lisätä. Sisäisesti on pystyttävä vastaamaan kysymyksiin: Onko liiton fokus oikeissa asioissa edelleen, vaikka mediat ja jäsenten tarpeet ovat muuttuneet? Teemmekö jäsenen näkökulmasta oleellisia asioita?”
Pirkko ”Pike” Epstein (1. vpj)
58, Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL. Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies, SJL:n valtuuston viime kauden 2. vpj. Työskennellyt Ylessä vuodesta 1987 muun muassa ohjaaja-toimittajana.
”Haluan edistää koko media-alan yhteisen työehtosopimuksen aikaansaamista ja hyvää yhteistyötä media-alalla, sekä olla rakentamassa tekijänoikeuksien kohtuulliset korvaukset takaavaa lainsäädäntöä.”
Heikki Jokinen (2. vpj)
58, Suomen freelance-journalistit SFJ. Valtuuston jäsen vuodesta 2008. Taidearvostelija, työelämä- ja tekijänoikeusasioihin erikoistunut freelancer.
”Tavoitteenani hallituksessa on toiminnan virtaviivaistaminen, mikä edellyttänee järjestöllisiä ja henkisiä uudistuksia. Jäsenpohjaa pitää vahvistaa, ja maailmalta ottaa oppia.”
Jussi Ahlroth
41, Helsingin Sanomalehtimiesyhdistys HSY. Toista kautta SJL:n hallituksessa, Helsingin Sanomien pääluottamusmies. Helsingin Sanomien toimittaja.
”Hallituksen tärkein tavoite on liiton toimintaedellytyksien turvaaminen median vaikeassa nykytilanteessa. Ay-liikkeen tärkein tehtävä on, että sillä on jäseniä. Jäsenet mahdollistavat kaiken.”
Päivi Alasuutari
53, Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys. Toista kautta SJL:n hallituksessa, Kalevan työsuojeluvaltuutettu. Kalevan toimittaja.
”Haluan kehittää liittoa laajemmaksi media-alan liitoksi, jotta mahdollisimman laaja joukko medioiden sisällöntuottajista olisi edunvalvontamme piirissä. Tärkeä tavoite on freelancereiden kollektiivinen neuvotteluoikeus sekä se, että luottamushenkilöt saisivat edustaa myös freelancereita.”
Eija Anttila
54, Kymenlaakson Journalistit. Ay-tehtävissä ”toisella kierroksella”. Toiminut 1980-luvulla muun muassa Etelä-Suomen pääluottamusmiehenä. Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.
”Iso ajatus on mennä kohti laaja-alaista media-alan liittoa, jonka tulee olla jokaisen jäsenen edunvalvoja työsuhteen luonteesta riippumatta. Haluan luoda ilmapiiriä, jossa Journalistiliiton ja työantajaliiton edut ovat enemmän yhteiset kuin vastakkaiset.”
Sari Korpela-Välisaari
37, RTTL / MTV:n Ohjelmatyöntekijät. RTTL:n 2. varapuheenjohtaja ja MOT:n puheenjohtaja, viime kauden valtuutettu. MTV:n toimittaja.
”Hallituksessa haluan ajaa kaikkien media-alalla työskentelevien asioita. Pyrin tuomaan viestiä etenkin nuorilta toimittajilta ja alalla työskenteleviltä. Lisäksi toivon, että pystyn edistämään yhteisen työehtosopimuksen saamista alalle.”
Marko Laitala
53, SAL / Talentumin toimitusosasto. Talentumin pääluottamusmies. Tekniikka&Talous-lehden uutispäällikkö.
”Epätyypillisten työsuhteiden asemaa pitää selkeyttää. Meidän pitää
ottaa aloite käsiimme median murroksen muuttaessa työtämme. On löydettävä keinot vaikuttaa digitalisaation seurauksiin. Meidän pitää media-alalla pitää myös yhtä. Tehtävät ja välineet voivat olla erilaisia mutta asiat, tavoitteet ja ongelmat yhteisiä. Kaveria ei jätetä.”
Lotta Lappinen
49, Keski-Pohjanmaan Journalistit. Österbottens Tidningin pääluottamusmies. Österbottens Tidningin toimittaja.
”Haluan vaikuttaa siihen, että journalisteilla olisi nopeasti muuttuvassa mediakentässä hyvät edellytykset tehdä vapaasti ja riippumattomasti korkealuokkaista ja osaavaa journalismia.”
Kirsi Mattila
56, RTTL / freelance-ammattiosasto FAO. Viime kauden valtuutettu, FAO:n puheenjohtaja. Lehdissä, radiossa ja televisiossa työskennellyt freelancer.
”Haluan vaikuttaa freelancereiden asemaan. Se merkitsee Yhtyneet-sopimuksella toimivien freelancereiden aseman vahvistamista, teatteri- ja mediatyöntekijöiden tessin käyttöönoton edistämistä tuotantoyhtiöissä, paikallisradioiden villin tilanteen kartoitusta sekä yrittäjäasemassa toimivien freelancereiden neuvotteluaseman ja sosiaaliturvan parantamista.”
Jyrki Saarikoski
56, RTTL. Ylen uutis -ja ajankohtaistoiminnan luottamusmies. Ylen ulkomaantoimittaja.
”Haluan korostaa sitä, että mediatyöläisten edut ovat yhteisiä – netin myötä jako sähköiseen ja printtiin on yhä epämääräisempi. Viimeistään Ylen yt-prosessi osoitti, että tehostaminen ja irtisanomiset ovat arkea kaikkialla. Mutta vaalilauseeni olkoon konkreettinen: SJL:n Saariselän tunturimaja on verraton ja kenttää yhdistävä jäsenetu, josta on pidettävä kiinni!”
Sari Sainio
49, Pirkanmaan Journalistit PJY. Aamulehden työsuojeluvaltuutettu, viime kauden valtuutettu. Aamulehden toimittaja.
”Tärkeintä on edunvalvonta ja se, että jäsenet saavat tarvitsemaansa tukea. Myös paikallisosastojen
työtä on tuettava. Olen valmis keskustelemaan siitä, miten jäsenmaksupalautukset pitäisi jyvittää. Minua kiinnostaa, miten kavennamme palkkaeroja ja huolehdimme epätyypillisissä työsuhteissa olevista.”
Soila Saroniemi
54, HSY. Iltalehden varaluottamusmies. Iltalehden toimittaja.
”SJL:n tärkein tehtävä on edunvalvonta. Kun ala elää suurta myllerrystä, on kiinnitettävä huomiota epätyypillisiin työnkuviin ja työjärjestelyihin. Alan ylikoulutusta on suitsittava. On pidettävä huolta siitä, että emme ajaudu arvostuksen menettäneeksi matalapalkka-alaksi. Kentän tiedän toivovan liitolta napakkaa otetta neuvotteluissa.”