Journalisti kysyi kahdeksalta mediatalolta, millaisin keinoin niissä pyritään oman toiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kyselyyn saatiin vastaukset kuudesta talosta. Yritysten toimenpiteet hiilijalanjälkensä pienentämiseksi ulottuvat lentämisen vähentämisestä työmatkapyöräilyn suosimiseen ja ruokahävikin kitkemiseen.
Alma Media julkisti vajaa vuosi sitten pitkän aikavälin ilmastotavoitteensa – kolmantena media-alan yrityksenä maailmassa.
Alma aikoo vuoteen 2025 mennessä vähentää suoria hiilidioksidipäästöjä 21 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Näihin lasketaan lehtipainon tuotannon sekä kiinteistöjen sähkön, kaukolämmön ja kaukokylmän kulutuksesta aiheutuvat päästöt sekä työsuhdeautojen polttoaineen kulutus.
Tavoitteena on myös vähentää epäsuoria, muun muassa jätteiden käsittelystä, painon materiaalihankinnoista ja jakelusta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.
Alma parantaa Suomen kiinteistöjensä energiatehokkuutta viisi prosenttia vuosina 2016 – 2020 ja siirtyy päästöttömään sähköön kaikissa Suomen kiinteistöissään vuoden 2020 loppuun mennessä.
Sanomalla ei ole hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvää julkistettua tavoitetta. Konsernista kuitenkin kerrotaan suurimpien ympäristövaikutuksien syntyvän energia- ja paperivalinnoista. Osa Sanoman ostamasta sähköstä on vihreää, mutta se ei tällä hetkellä seuraa ekosähkön osuutta energiastaan.
Sanoma on onnistunut vähentämään energiankulutustaan. Merkittävin vähennys oli Vantaan Sanomalassa, jossa vuonna 2017 toteutettu energiatehokkuushanke vähensi sähkön kulutusta viidenneksellä. Sanomatalon energiankulutus taas väheni viime vuonna noin 15 prosenttia. Koko Sanoman sähkönkäyttö väheni viime vuonna 12 prosenttia.
Erityisesti sisäisiä tapaamisia kannustetaan Sanomalla hoitamaan videoneuvotteluina.
Kiinteistöjen päästöihin puuttuminen on muissakin mediataloissa tärkeä tapa pienentää hiilijalanjälkeä.
Ylen tavoitteisiin kuuluu energiankulutuksen vähentäminen omissa kiinteistöissä vuoden 2016 tasosta viidellä prosentilla. Yle aikoo myös vähentää autojensa päästöjä 30 prosenttia.
Pasilassa sähkönkulutus on vähentynyt kymmenessä vuodessa neljänneksellä. Toimitilojen vähentäminen ja tilankäytön tehostaminen ovat parantaneet energiatehokkuutta Pasilassa, Tampereen Mediapoliksessa ja aluetoimituksissa. Pasilassa tavoitteena on vähentää toimitiloja 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, mikä edelleen pienentäisi energiankulutusta.
Yle myös lisää etäneuvotteluja ja suosii muuta joukkoliikennettä, jotta lentäminen vähenee.
Myös MTV kertoo pyrkivänsä vähentämään matkustamista ja lentämistä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana lentomatkat ovat vähentyneet 13 prosenttia. Talossa suositaan videoneuvotteluita.
Henkilökunnan työsuhdeautoetu on Maikkarilla poistettu. Työntekijöitä kannustetaan joukkoliikenteeseen. Pääkaupunkiseudulla liikkumiseen on käytössä matkakortti.
Liikkumisen tarvetta on vähennetty suosimalla etätöitä. MTV:n avokonttori on paperiton, jätteet lajitellaan ja henkilöstöravintolassa keskitytään ruokahävikin minimoimiseen.
MTV on Ilmalan kiinteistössään vuokralla. Alueen uusi kaava mahdollistaa iäkkään kiinteistön purkamisenkin. Nykyistä toimitaloa halutaan kuitenkin muokata energiatehokkaammaksi.
A-lehdet kertoo, että matkustaminen on talossa vähäistä, eivätkä sen vaikutukset ole isoja. Suurin meneillään oleva ilmastohanke liittyy toimitiloihin. A-lehdet siirtyy marraskuussa käyttämään maalämpöä pääkonttorinsa lämmityksessä.
Keskisuomalaisessa päätettiin toistakymmentä vuotta sitten, että juttumatkat tehdään ensisijaisesti junalla ja bussilla. Samalla linjattiin, että Jyväskylän ja Helsingin väliä kuljetaan mieluiten junalla. Lentokoneella matkustaminen lopetettiin tuolla välillä kokonaan.
Konsernissa suositaan työmatkapyöräilyä. Suuri osa henkilöstöstä kulkeekin ympärivuotisesti polkupyörällä töihin. Keskisuomalainen -lehden autoille on asetettu päästörajat. Toimituksessa on hybridiauto. Juttukeikoilla käydään myös toimituksen polkupyörillä.
Journalistiliitto selvittää parhaillaan Hiilifiksu järjestö -hankkeeseen osallistumista. Liitto on jo luopunut liharuoan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Journalistin uudistuessa alkuvuodesta lehden paperin valinnassa painotettiin paperin ekologisuutta.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa