Hyvä CV eli ansioluettelo on selkeä, tiivis ja räätälöity. Se on osa vastausta kysymykseen, miksi juuri sinä olisit hakemaasi tehtävään hyvä.
1
Peilaa osaamistasi. Hyvästä työhakemuksesta ja CV:stä näkee, että hakija on ymmärtänyt, mitä hakee. Mieti siis, miksi haet tehtävää, miksi olisit hyvä siinä ja miten viestit sen.
Kerro CV:ssä aikaansaannoksiasi konkreettisesti, aktiiviverbein ja numeroin: kirjoitin x juttua, hankin x uutta some-seuraajaa, uudistin toimitusprosessia niin, että säästimme x euroa. Muista myös, että journalistit osaavat muutakin kuin tehdä juttuja, esimerkiksi hankkia nopeasti tietoa, selviytyä yllättävistä tilanteista ja tilata sopivaa työtä sopivilta ihmisiltä.
Etenkin jos työhistoriasi on sillisalaattia tai olet vaihtamassa alaa, listaa ennemmin osaamisia kuin titteleitä. Esimerkiksi toimittajan nimikkeellä tehdään eri kokoisissa medioissa eri asioita, eivätkä media-alan termit aukea sen ulkopuoliselle itsestään. Kirjoita esimerkiksi: kokemus printtilehdistä, kokemus liikkuvasta kuvasta, kokemus sosiaalisesta mediasta.
Viimeistään haastatteluun mieti, missä tarvitsisit tehtävän hoitamisessa tukea tai mitkä olisivat omat, uudet ideasi sen hoitamiseen. Rekrytoijan näkökulmasta osaamisen lisäksi arvossaan ovat halu oppia ja opetella, innostus ja intohimo.
2
Tiivistä. Pidä CV yhdessä sivussa, enintään kahdessa. Tee itsellesi master-CV, johon listaat tekemisiäsi laajemmin. Pohdi sen pohjalta, millaista osaamista olet kerännyt ja miten sitä kannattaa työnantajalle jäsennellä. Kirjoita yhteystietosi, tiivistelmä ja luettelo osaamisestasi, koulutuksesi, kielitaitosi ja it-taitosi.
Malleja visuaalisesti erottuvan CV:n rakentamiseen antavat esimerkiksi novoresume.com, hloom.com ja canva.com. Älä kuitenkaan kikkaile liikaa vaan muista, että sisältö on a ja o.
Jos teet video-CV:n, pidä sen kesto alle kahdessa minuutissa. Kerro, kuka olet ammatillisesti, mitkä ovat toimialatuntemuksesi, osaamisesi ja vahvuutesi sekä miksi haet juuri tähän tehtävään tai organisaatioon. Konkretisoi kertomalla jostakin onnistumisestasi. Tekniseksi laaduksi riittää ”siisti tausta, hiljainen tila ja sinä”. Toki ympäristö voi olla muukin, jos se liittyy esimerkiksi tuoreeseen koulutukseesi. Näytä ammatiltasi ja siltä, mitä lupaat. Päätä video avoimeen kysymykseen, joka houkuttelee vastaanottajan vuoropuheluun.
3
Kerro ehjä historia. Jos epäilet, että työnantaja ei lumoudu iästäsi tai elämäntilanteestasi, älä listaa niitä ensimmäiseksi. Asioiden korostamatta jättäminen on kuitenkin eri asia kuin niiden kertomatta jättäminen.
Älä listaa pitkästi vanhoja asioita, juttuja tai muita yksityiskohtia, mutta kata jollain tavalla koko työhistoria. Siihen kuuluvat myös perhevapaat, työttömyysjaksot ja työt, joiden et usko olevan eduksesi tai ratkaisevia. Jos työhistoria alkaa myöhään tai siinä on aukkoja ilman selitystä, se näyttää oudolta ja vaatii rekrytoijalta selvittämistä.
CV:ltä odotetaan kokonaiskuvaa tekemisestä ja osaamisesta, joten avaa myös mahdollista freelancerin kokemustasi. Osaamista kertyy myös harrastuksista, ja ne osoittavat, että hoidat jaksamistasi. Ole kuitenkin tiivis, selkeä ja kerro viimeisin kokemus ensimmäisenä.
4
Testaa. Oikolueta ja koelueta CV:tä, jotta saat siitä mahdollisimman virheettömän ja ymmärrettävän. Jos haet muita kuin media-alan töitä, lueta CV:tä muilla kuin toi-silla journalisteilla. Tarkista, että CV tulostuu kunnolla. Varmista, että mainitsemasi suosittelijat tietävät roolistaan.
5
Räätälöi. CV kertoo sinun tekemisistäsi ja osaamisestasi. Siksi sitä ei voi kopioida keneltäkään, kukaan voi tehdä sitä puolestasi eikä siihen voi antaa ”taatusti toimivaa mallia”. Mieti, mitä osaat ja mihin haet ja tee CV:stä itsesi ja alasi näköinen. Esimerkiksi kirjoittavan toimittajan valtti on teksti, radiotoimittajan ääni ja kameran eteen hakevan video.
Vaikka olisit tehnyt paljon hakemuksia, älä kopioi edellisiä, vaan kirjoita jokaiselle työnantajalle myös CV:n alkuun oma tiivistelmä. Mieti, miten saat CV:n, hakemuksen ja sen, millainen todennäköisesti olet haastattelussa, kertomaan samaa tarinaa. Enemmän kuin CV:ssä, persoonallisuudelle on tilaa hakemuksessa. Jos haluat korostaa persoonaa CV:ssä, älä kikkaile muodolla vaan tuo luonnettasi esiin esimerkiksi kuvalla.
6
Irtoa ruuhkasta. Vaikka takana olisi paljon tuloksettomia hakemuksia, kiirehtiminen ja hätäily ei auta. Ajattele, analysoi ja räätälöi. Laadi työnhakuun aikataulu. Tutki yrityksiä ja etsi piilotyöpaikkoja, joihin ei ole lannistavaa hakijavyöryä. Uusia ideoita voit löytää esimerkiksi Kauppalehden Menestyjät-listalta.
Jutun vinkit antoivat
Uravalmentaja Susan Calonius, UP Partners
Henkilöstöpäällikkö, HR-asiantuntija Leila Svanberg, Yleisradio
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa