Julkisen sanan neuvoston oikeusministeriöltä saama valtionapu säilyy. Se on ensi vuonna 102 000 euroa.
Journalisti kertoi elokuussa, että oikeusministeriö aikoo lakkauttaa koko valtionapunsa median itsesääntelyelimelle Julkisen sanan neuvostolle. JSN:n saama valtionapu on ollut kuuden viime vuoden ajan 135 000 euroa vuodessa.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoo, että tuen jatkuminen on suuri helpotus.
”Nyt emme joudu miettimään irtisanomisia. Ne olisivat olleet katastrofi kanteluruuhkan keskellä. On keskeistä, että nykyinen osaava porukkamme pystyy jatkamaan töitä”, Hyvönen sanoo.
Hyvösen mielestä tuen lakkauttamiseen liittynyt julkinen keskustelu osoitti, että JSN:n tuella on myös yhteiskunnallista arvoa. Sama näkyy tuen säilymisessä.
”Merkittävä osa ihmisistä näyttää pitävän hyvänä sitä, että osa neuvoston rahoituksesta tulee valtiolta eikä pelkästään media-alalta. Arvostan ja kunnioitan tätä näkemystä.”
Nyt toteutuvasta 30 000 euron leikkauksesta tukeen Hyvönen uskoo JSN:n selviytyvän.
“Leikkaus on merkittävä, mutta tästä kuitenkin pääsemme hyvin eteenpäin. Uskon, että media-ala hoitaa erotuksen kuntoon”, Hyvönen sanoo.
”Jos tuki olisi leikattu kokonaan, korvaava rahoitus olisi voinut ajan myötä järjestyä muualta. Kanteluruuhkassa tuen leikkaaminen kokonaan olisi voinut merkitä kanteluiden käsittelyn viivästymistä.”
Syksyn aikana neuvosto myös miettii uusia tapoja selvitä kanteluruuhkasta taloudellisemmin. Se muun muassa selvittää, olisiko tekoälyavusteisista työkaluista apua.
Julkisen sanan neuvoston aiempi 135 000 euron vuotuinen valtionapu on kattanut vajaan kolmanneksen JSN:n kuluista. Loput JSN:n kulut, noin 330 000 euroa vuodessa, ovat maksaneet Julkisen sanan kannatusyhdistyksen Jusanekin jäsenjärjestöt. Niihin kuuluu media-alan järjestöjä ja tiedotusvälineitä.
Oikeusministeriön tiedotteen mukaan sen hallinnonalan avustuksiin aiemmin suunnitellut leikkaukset pienenivät, koska hallitus päätti budjettiriihessä leikata oikeusministeriön avustuksia suunniteltua vähemmän.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa