Liitto

Kansainvälinen journalistiliitto erotti Venäjän journalistiliiton

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ on tänään keskiviikkona 22. helmikuuta päättänyt erottaa Venäjän journalistiliiton väliaikaisesti. Syynä ovat Venäjän journalistiliiton toimet, jotka ovat ristiriidassa Kansainvälisen journalistiliiton toimintaperiaatteiden kanssa. Lopullisen erottamispäätöksen tekee IFJ:n kongressi.

Venäjän liitto on tukenut hyökkäyssotaa ja perustanut paikallisyhdistyksiä Venäjän valtaamille alueille Ukrainassa. Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporižžjan yhdistykset toimivat Venäjän journalistiliiton alaisuudessa.

Ukrainan journalistiliitto on vaatinut Venäjän erottamista. Venäjän journalistiliitto ei IFJ:n mukaan ole vastannut kansainvälisen liiton kysymyksiin tai vaatimuksiin.

Journalistin tietojen mukaan Venäjän liiton jäsenmaksut ovat myös jääneet rästiin pitkältä ajalta. Tämä ei kuitenkaan ollut erottamisen syy.

Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin journalistiliitot erosivat IFJ:stä tammikuussa. Yksi syy eromisille oli se, ettei IFJ tehnyt mitään Venäjän liitolle, joka tukee Kremlin hyökkäyssotaa Ukrainassa ja on perustanut paikallisliittoja Venäjän valtaamille alueille.

”Venäjän valtion mediassa työskentelevät journalistit ovat mukana lietsomassa vihaa kansanryhmiä kohtaan. Pohjoismaat ja Baltian maat ovat yhdessä kirjelmöineet aiheesta IFJ:lle, mutta vastaukset eivät tyydytä. IFJ:n julkilausumassa päivitellään vain, miten ’ikävää’ on, että journalistit joutuvat kamppailun keskelle”, sanoi Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko tammikuussa.

IFJ:n päätös erottaa Venäjän liitto ei toistaiseksi vaikuta Journalistiliiton eroon, sillä Venäjän liiton tilanne oli vain yksi syy eroon.